Cholnoky Sára és Érdi Mária is kvótát szerzett Rióra

Cholnoky Sára és Érdi Mária is kvótát szerzett Rióra

A szörfös Cholnoky Sára és a vitorlázó ifjúsági olimpikon Érdi Mária is megszerezte az indulás jogát a riói olimpiára Palma de Mallorcán, a sportág utolsó európai kvalifikációs versenyén, a 47. Trofeo SAR Princesa Sofián. A magyar kvótás vagy olimpiai "szintes" sportolók száma így 93-ra nőtt.

Palmán a 10. futam befejeztével biztossá vált, hogy a regattán két további olimpiai kvótát szerzett a magyar vitorlássport. A fiatal Érdi Mária a Laser Radial, Cholnoky Sára a szörf RS:X versenyszámban végzett az élen azok között a sportolók között, akik még versenyben voltak a riói olimpiai indulásért.

A 18 éves négyszeres korosztályos világbajnok Érdi Mária a verseny egészét tekintve is kitűnően vitorlázott. A 10 futamból a 6. futamban végzett a 84 fős mezőnyben húszon kívül, hét alkalommal végzett az első tízben. Összesítésben a 8. helyen áll. Mivel az első 10 helyezett a Medálfutamban is verseng dupla helyezési pontokért, így Máriára szombaton még egy futam vár, de ez már nem befolyásolja azt, hogy olimpiai kvótát szerzett a riói olimpiára. A másik még szabad kvótát a portugál Sara Carmo gyűjtötte be, akire 48 pontot vert rá magyar riválisa.

A Laser Radial hajóosztályban 37-en indulnak az olimpián.

Azzal mindenki egyetért, hogy Mária igazán a 2020-as tokiói olimpiára lehet igazán jó eredményre esélyes versenyző, így nem volt elvárás az, hogy kijusson már a mostani játékokra - írja a hazai szövetség honlapja, a hunsail.hu. De teljesítménye ezen a regattán várakozáson felüli, dicsérendő volt.

A magyar vitorlázó 2012-ben kezdett versenyszerűen vitorlázni. Az olimpiai hajóosztály, Laser Radiál korosztályos világbajnoka. Részt vett a nanjingi ifjúsági olimpián, ahol 11. lett.

"Négy éve vagyok ebben a hajóosztályban, és hihetetlen, hogy sikerült már a riói játékokra kijutnom. Ez volt életem versenye, amelyre jól sikerült a felkészülésem. Andreas Geritzer, az új edzőm sokat segített ezen a versenyen" - mondta az MTI-nek az újdonsült olimpiai kvótás, aki a közelmúltban lett az adidas Sailing Team támogatottja.

A női szörf RS:X kategóriában Cholnoky Sára helyzete már a rajtnál is nehéz volt, hiszen csak egy kvóta volt szabad még az olimpia 26 fős mezőnyében. A magyar szörfös nem ijedt meg a feladattól. Csupán a 3. és 4. futam eredménye miatt 1 ponttal maradt le az Aranycsoport küzdelmeitől, de utána egyenletes teljesítményt nyújtva végül 16 ponttal előzte meg a kvótáért vívott harcban a svéd riválisát.

Utassy Loránd szövetségi kapitány néhány napja optimistán arról tájékoztatta a mob.hu-t, hogyy Sára a verseny előtt 7 kilót fogyott, a csökkent testsúly is kedvező lehetett számára.

A magyar lány már négy évvel ezelőtt is olimpiai kvótát érő helyen végzett a kvalifikációban, de akkor Detre Diána még nála is jobb volt, így utóbbi mehetett Londonba. Most a Sofia Princes versenyen nem volt kétséges, hogy Sáráé lesz az egyetlen szabad kvóta. Korábban a magyar női szörfösök közül Detre mellett Gádorfalvi Luca és Győrbíró Lívia vett részt nyári olimpián. A sydney-i olimpia óta folyamatosan van a nyári játékoknak magyar férfi és női szörfös indulója, így lesz ez Rióban is.

Ezzel a vitorlássport - és benne a szörf - 5 egységgel képviselheti a sportágat az olimpián. A korábban kvótát szerzett finnes Berecz Zsombor, a laseres Tomai Balázs, a szörfös Gádorfalvi Áron mellett Laser Radiálban Érdi Mária, női szörfben pedig Cholnoky Sára  szerzett kvótát Rióra.

Egy kérdés maradt még hátra, hogy ki képviseli a magyar színeket Laser Standard kategóriában. Tomai Balázs mellett a Vadnai-testvérek: Benjamin és Jonatán verseng az indulás jogáért. Hármuk versenyében ezen a viadalon Benjamin volt a legjobb, s így már harmadik alkalommal végzett az élen hármuk párharcában. A végső utazó személye a negyedik viadal,  a mexikói világbajnokság után válik ismertté.

(MOB, fotó: Bogee Tóth, Luis Fráguas)