Hat magyar atléta végzett az olimpiai szint feletti eredménnyel a vb-n

Hat magyar atléta végzett az olimpiai szint feletti eredménnyel a vb-n

Befejeződött a pekingi Madárfészekben rendezett atlétikai világbajnokság, melyen 12 magyar atléta állt rajthoz a 9 nap alatt. Közülük hatan az olimpiai szint felett teljesítettek.

Öten közülük már korábban elérték az induláshoz szükséges eredményt.

"A látottak mellett a számok is alátámasztják az örömünket. A 24. hely a pontversenyben óriási teljesítmény, az pedig 2003 óta nem fordult elő, hogy három magyar versenyző az első hatban zárjon" - nyilatkozta az MTI-nek Spiriev Attila, a hazai szövetség szakmai igazgatója, hozzátéve, hogy az európai nemzetek között a 12. lett a válogatott, s többek között olyan országok küldöttségei végeztek mögöttünk, mint a spanyol, az olasz, a görög vagy a svájci.

Pars Krisztián évek óta hozta a jó eredményeket, de az idei felkészülését sérülések zavarták meg - így is majdnem sikerült felállnia a dobogó harmadik fokára. Reméljük, hogy derékfájdalmait nem gerincsérv okozza. A kiváló dobó az MR-vizsgálaton pénteken esik majd át, s az azt követő napokban derül ki, hogy mi okozza a problémát.

A súlylökő Márton Anita szintén a negyedik helyen végzett hatalmas országos csúcsot elérve. Eredménye  19.48  az idei év negyedik legjobb teljesítménye a világranglistán. Évről évre fejlődik, a nagyon erős vb-mezőnyből egyedül az új-zélandi olimpiai bajnok Adams hiányzott.

A két hétpróbázó, Zsivóczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia szereplése is fantasztikus volt. Pekingben előbbi nagy egyéni csúccsal lett hatodik, utóbbi pedig junior országos rekorddal kilencedik.

A 15. helyen végzett a 20 km-es gyalogló, Madarász Viktória is megállta a helyét. A nem éppen ideális időjárási viszonyok ellenére is közel volt egyéni legjobbjához, s jelezte, látni kell, hogy folyamatosan fejlődik.

Baji Balázs a 110 méteres gátfutásban az elődöntőig jutott. Ez volt várható tőle a mezőny erősségét ismerve.

Ők hatan voltak, akik a riói olimpiai szint feletti eredménnyel utazhattak haza Pekingből.

Olimpia szintet ugyan nem ért el, de a mindössze 19 éves Gyurátz Réka 68,26 méteres kalapácsvető eredménye dicséretes, és a szakmai vezető külön örült annak, hogy az elrontott junior Eb után bizonyította, hogy az csak egy kisiklás volt.

A csalódásokból kevesebb jutott, de a diszkoszvető Kővágó Zoltán, a magasugró Szabó Barbara és a kalapácsvető Orbán Éva is elmaradt a várakozásoktól.  A fiatal kalapácsvető Pásztor Bence számára a tapasztalatszerzés volt a fő cél. Hudi Ákos a harmadik magyar kalapácsvető sem alkotott maradandót.

Egy évvel az olimpia előtt a vb befejezése után 11 atlétánk rendelkezik olimpiai indulásra jogosító kvalifikációs szinttel. Jövőre lesz Európa-bajnokság, s a kvalifikációs időszak július 11-én zárul.

Olimpiai szintet teljesítő magyar atléták: Baji Balázs (110m gát ? 13,44), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás ? 1:23,04), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés ? 67,36), Pars Krisztián (kalapácsvetés ? 79,23), Srp Miklós (50 km gyaloglás ? 4:01,44), Papp Krisztina (maraton ? 2:36:59), Madarász Viktória (20 km gyaloglás ? 1:31,31), Krizsán Xénia (hétpróba ? 6322), Szabó Barbara (magasugrás ? 1,94), Márton Anita (súlylökés ? 18,94 méter), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba ? 6389).

 

(MOB-MTI, fotók: MASZ/Igaz Bálint)