Magyarország világkupa-győzelmével olimpiai kvótát szerzett rióra

Magyarország világkupa-győzelmével olimpiai kvótát szerzett rióra

A magyar férfi párbajtőr-válogatott Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédl András és Somfai Péter összeállításban megnyerte a vancouveri csapat világkupaversenyt, és ezzel megszerezte az olimpiai kvótát a riói olimpiára. Az egész nap folyamán igen izgalmasan alakult a viadal.

A vancouveri verseny előtt úgy gondoltuk, hogy a kvótahelyen álló férfi párbajtőr-válogatott akkor szerezheti meg a repülőjegyet a riói olimpiára, ha ezen a viadalon magunk mögütt tarta a németeket, Korea nem kerül be a legjobb négy közé az olimpiai kvalifikációs ranglistán, és Egyiptom nem kerül be a legjobb 16 közé a rangsorban.

Nos végül ennél még izgalmasabban alakult az utolsó csapat világkupa-viadal fordulóról fordulóra.

Legelőszőr Egyiptom nem jutott be a nyolcaddöntőbe, így egy feltételt máris kipipálhattunk. A magyar gárda a 16 között a csehek ellen lépett pástra és 30:22 arányú győzelmet aratott. A második feltétel Korea szereplése volt, az ázsiaiak a 16 között búcsúztak az észtekkel szemben. A németek viszont még versenyben voltak.

A nyolc között a magyaroknak a világranglista-éllovas franciák következtek. Fiaink egyetlen tussal 39:38-ra nyertek, és bekerültek az elődöntőbe. A németek viszont az ukránokkal szemben elvéreztek.

Azonban hiába teljesült mindhárom verseny előtti feltételünk, még nem volt ott az olimpián a magyar párbajtőr-válogatott.

Történt, hogy az észtek és kazahok is bejutottak a legjobb négy közé, s az olimpiai pontjaik úgy alakultak, hogy csapatunk mindkét válogatott elé kellett, hogy kerüljön, mert csak ebben az esetben juthat ki az olimpiára.

Az elődöntőben következett az egyik rivális: Észtország. Mindkét csapat óvatosan vívott, sorozatban jöttek a találat nélküli asszók, végül a magyar trió 15:14-re behúzta ezt a győzelmet is. A másik ágon a már riói kvótás ukránok két találattal alulmaradtak a kazahokkal szemben.

Így a finálét a magyar és kazah válogatott vívta. A tét mindkét csapat számára nagy volt, hiszen aki nyeri ezt a találkozót, az jut ki az olimpiára. A találkozó nem indult jól a számunkra, hiszen az ötödik asszó táján volt, hogy 4 találattal is jobbak voltak a kazahok. Az utolsó három találkozó előtt viszont már 25:24 volt a javunkra. Imre és Boczkó asszója békés találat nélküli döntetlennel végződött. Így jött az utolsó asszó Rédli András és Alimzsanov között. A magyar csapat befejező embere káprázatosan vívott, és végül 42:36 győzelemre segítette társait.

Ezzel az olimpiai kvalifikációs ranglistán az első négy, a franciák, ukránok, olaszok és svájciak mellett az oroszok Európa, Korea Ázsia, Venezuela Amerika jogán szerzett olimpiai kvótát. Mivel Egyiptom nem került be a legjobb 16 közé, így a pontverseny hatodik helyén végzett magyarok szerezték meg a még szabad kvótát az afrikai nemzet helyett Rióra.

A csapatkvóta egyben azt is jelenti, hogy a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében maximális létszámmal, három fővel vehetnek részt a riói olimpián a magyarok.

Végeredmény: 1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Gelley István), 2. Kazahsztán, 3. Ukrajna.

Vancouverben egyéniben Boczkó Gábor a 10., Imre Géza a 11. lett.

A női párbajtőrözők hétvégén Buenos Airesben versenyeztek, ott a Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású magyar együttes kilencedik lett. Ebben a vívószakágban a magyar válogatott nem lehet ott a játékokon. Szász Emese hétvégén a 11. helyen végzett, azonban így is egyéniben kvótát érő helyen áll. Olimpiai részvétele a budapesti WestEnd Grand Prix-n, március közepén fog eldőlni.

 (MOB)