Megvan a kvóta Sárosi Laurának!

Megvan a kvóta Sárosi Laurának!

Sárosi Laura indulhat a riói olimpián, miután kvótát érő helyen zárt a női tollaslabdázók világranglistáján.

Csorba József, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, nagy örömmel tölti el a kvótaszerzés, hiszen húsz év után szerepelhet újra magyar tollaslabdázó az ötkarikás játékokon. Hozzátette, a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése nyomán Sárosi Laura alanyi jogon, s nem szabadkártyával lehet ott a riói olimpián.

"Arra keltem,hogy hívott a szövetség elönke, hogy kijutottam a pontok alapján az olimpiára - mondta vidáman a mob.hu érdeklődésére Sárosi Laura.  "Nagyon örültem, mert az Európa-bajnokságon a német lány elleni meccs után el voltam keseredve a vereség miatt. Úgy éreztem, hogy ha jobban koncentrálok, akkor kijuthattam volna. El voltam kenődve, reménykedtem azért a kvótában, sokan biztattak, de én nem voltam benne biztos. Most már viszont az, ami fantasztikus dolog."

Sárosi Laura hozzátette: ezzel teljesen megváltozik a nyári programja, hiszen innentől minden Rióról szól majd. Ám ez egy kellemes változás.

"Edzőtáborba megyek Portugáliába a többi kijutó játékossal, ráadásul így versenyeken is részt kell vennem, hogy ne essek ki a versenyrutinból. A US Openen és egy kanadai nemzetközi versenyen indulok majd minden bizonnyal" - zárta mondandóját a kvótát szerző tollaslabdázó.

Amint arról beszámoltunk, a riói kvótáért harcoló magyar játékos a franciaországi La Roche-sur-Yon-ban rendezett áprilisi Európa-bajnokság második körében 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést, egyúttal nagy lépést téve a kvótaszerzés felé. Sárosi azonban alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Ekkor úgy tűnt, gesztusával a sportszerű magyar kikerül a kvalifikációra jogosító helyekről, ám végül ez nem következett be, miután az előzetesen kalkuláltnál több női versenyző indulhat női egyéniben Rióban.

Csorba József múlt hétfőn elmondta, a német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Sárosi Laurát, míg dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke később jelezte a mob.hu-nak, a magyar tollaslabdázó felkerült arra a listára, akik közül kikerülnek a Rióban díjat kapó sportolók.

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar tollaslabdázó az ötkarikás játékokon, akkor Ódor Andrea indult.

A 2016. május 5-i világranglistán elfoglalt helyezések alapján szereznek jogot a részvételre a játékosok mind egyéniben, mind párosban. Előbbiben egy ország csak akkor képviseltetheti magát három indulóval, ha a világranglistán az első négyben van három játékosa, két olimpikont pedig akkor adhat egy nemzet, ha a legjobb 16 között szerepel két képviselője. Utóbbi feltétel szerint öt nemzet (THA, CHN,JPN,KOR,IND) szerepelhet két indulóval a női egyéni mezőnyben.

A 38 egyéni kvóta szétosztásának másik alapelve, hogy mind az öt kontinensről legyen versenyző az olimpiai indulók között.

Ezek alapján a ranglistán a 38. helyen található a magyar tollaslabdázónő.

 

(MOB/MTI)