Olimpiai kvótát és aranyérmet szerzett a sportlövő Eb-n Csonka Zsófia

Olimpiai kvótát és aranyérmet szerzett a sportlövő Eb-n Csonka Zsófia

Csonka Zsófia Európa-bajnok lett a sportpisztolyosok 25 méteres 30+30 lövéses számában, és indulási jogot szerzett a riói olimpiára a maribori sportlövő kontinensviadal csütörtöki versenynapján. Már négy magyar sportlövő részvétele biztos a 2016-os ötkarikás játékokon.

Csütörtök reggel a 30 lassú lövéssel kezdődött a női pisztolyos verseny. Ekkor Csonka Zsófia a kilencedik helyről várta a 30 gyors lövéses folytatást. Hatvan lövés után a német Karschal azonos eredménnyel, 580 kört elérve a hetedik helyen harcolta ki a nyolcas finálét.

A döntőbe jutott nyolc lövő közül a magyar, a grúz és a német hölgynek nem volt még olimpiai kvótája. A döntő rendkívül izgalmasan alakult, hiszen öt sorozatban öt lövést adtak le a sportolók. Sorozatról sorozatra változott a helyzet, végül a magyar lány a fehérorosz Chaikával és az ukrán Kostevichel holtversenyben végzett az élen. Ekkor már biztos volt, hogy Csonka megszerezte a sportlövők újabb olimpiai kvótáját a nemzetnek.

A magyar lány nem elégedett meg ennyivel. A három élen álló szétlövésénél ő volt a legjobb, így bejutott a versenyszám fináléjába. A nagydöntőben az orosz Chaika kezdett jobban, kétszer is magához ragadta az előnyt, de Csonka mindig sikerrel egyenlített, sőt az ötödik sorozat után már nála volt az előny. Fehérorosz riválisa még kiegyenlített, de ezután a mindent eldöntő utolsó sorozatban a magyar volt a jobb, s az olimpiai kvóta mellé az Európa-bajnoki aranyérmet is begyűjtötte.

A másik két magyar lövő, Tobai-Sike Renáta (575) a 16., Nemes Adrienn (572) a 24. helyen fejezte be a versenyt. A háromfős magyar csapat két körrel lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett.

Csonka a második sportlövő, aki Mariborban olimpiai kvótát gyűjtött, előző napon Szabián Norbert az 50 méteres sportpuska 60 lövéses fekvő számában szállította a riói részvétel jogát a nemzet számára.

A puskás Sidi Péter és Szabián Norbert, a pisztolyos Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia révén már négy magyar sportlövő részvétele biztos a riói játékokon.