Zsivóczky-Farkas Györgyi is teljesítette az olimpiai szintet atlétikában

Zsivóczky-Farkas Györgyi is teljesítette az olimpiai szintet atlétikában

Újabb magyar atléta teljesítette a riói részvételhez szükséges szintet. Ezúttal a Pekingben zajló atlétikai világbajnokságon Zsivóczky-Farkas Györgyi hétpróbában gyűjtött annyi pontot, amennyi elvárás az ötkarikás szerepléshez. A vb-n a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián kalapácsvetésben negyedik lett.

Zsivóczky-Farkas Györgyi a 11. magyar atléta, aki riói szintet teljesített, második, aki női hétpróbában.

A 30 esztendős Universiadé-bronzérmes (Kazany, 2013) versenyző - aki a pekingi olimpián 28., Londonban 22. lett - az MTI híre szerint 6389 pontot szerzett Pekingben, eredménye hatodik helyezést ér. A riói minimum elvárás hétpróbában 6200 pont, így a magyar sportoló biztos eredménnyel teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet.

Az idei U23-as Európa-bajnok, eredményével olimpiai szintet teljesítő (6303 pont) Krizsán Xénia szintén remekül szerepelt Pekingben, 6322 ponttal megjavította egyéni legjobbját 9. lett, újra túlszárnyalva a riói elvárt minimumot. A számot a brit Jessica Ennis-Hill nyerte 6669 ponttal.

A vb-n a szombathelyi olimpiai bajnok, kétszeres vb-második Pars Krisztián - aki korábban szintén eleget tett az ötkarikás elvárásnak -, sorozatos sérülései után a világbajnokságra sem tudott jó formába kerülni. Már a szombati selejtezőből is nehezen, 76 méter alatti dobással jutott tovább, a vasárnapi fináléban 77,32-t dobott, ami a 4. helyre volt elég.   A versenyt a címvédő nagy rivális, lengyel Pawel Fajdek nyerte meg, a tadzsik Dilsod Nazarov és Nowicki előtt. Pars Krisztián világversenyen a 2009-es berlini világbajnokság óta most először nem lett érmes.

"Álmomban nem gondotlam volna, hogy 81 méter alatti eredménnyel nyerni lehet, nagyon sajnálom ezt a versenyt" - mondta Pars hozzátéve, pechesnek érzi magát, különösen úgy, hogy év elején olyan formában volt mint korábban még soha.

- "Lehet, hogy gerincsérvem van, a dobásoknál fájt a derekam, otthon azonnal elmegyek kivizsgáltatni magam."

Pars Krisztián a jövővel kapcsolatban azt emelte ki, edzőjével együtt azon lesz, hogy sikerüljön olyan formába kerülnie jövőre, az olimpia évében, illetve a 2017-es londoni vb-re, hogy 83 méter körül tudjon teljesíteni.

Az előző versenynapon a súlylökő, korábban szintén riói szintet teljesítő Márton Anita lett negyedik.

A riói olimpiai szintes atléták: Srp Miklós (50 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Helebrand Máté (20 km gyaloglás), Papp Krisztina (maraton), Márton Anita (súlylökés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Baji Balázs (110m gátfutás), Krizsán Xénia és Zsivóczky-Farkas Györgyi (hétpróba) valamint Szabó Barbara (magasugrás).

Az atlétikai számok egy részében január 1-je óta lehet olimpiai szintet teljesíteni a kijelölt versenyeken, többségében viszont május 1-jén kezdődött a kvalifikációs időszak.

 

 (MOB/VF, fotó: MTI)