Hírek

Hidvégi Vid és Kovács Zsófia vehet részt a tornászok közül a riói olimpián, ezt a Magyar Torna Szövetség elnöksége is jóváhagyta.

Tovább bővült a riói Magyar Csapat: Babos Tímea egyetlen magyar teniszezőként megváltotta jegyét az olimpiára világranglistás helyezése alapján.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) hétfőn zárta le az olimpiai kvalifikációt, egyéniben az első 56 szerzett kvótát, de egy nemzetből legfeljebb négyen indulhatnak. A feltételek között szerepelt az is, hogy három Fed-kupa-részvétel kötelező volt a játékosoknak 2013 és 2016 között.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) döntése értelmében Lovas Petra is indulhat a riói olimpián. Lovas mellett Póta Georgina és Pattantyús Ádám ütheti a kaucsuklabdát idén az ötkarikás játékokon.

Az ITTF még május 21-én osztott ki 7, még szabad kvótát a riói olimpiára. A nemzeti szövetségek közül az indulási szándékot egyedül az ukránok nem erősítették meg. Az így felszabadult helyre Lovas Petra kapott lehetőséget az indulásra a női egyéni versenyszámban.

Szerdán közleményben tájékoztatta a nemzeti szövetségeket és a nemzetközi sajtót a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a június 1-én zárult olimpiai kvalifikációs időszak utáni kvótások névsoráról. A lista alapján 3 férfi és 2 női kvótát szereztek öttusázóink a kvalifikációs időszakban.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Judo Szövetség közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően nyolc magyar judós utazhat a riói olimpiára.

Ahogy arra számítani lehetett, a világranglista alapján nyolc magyar judós szerzett kvótát az augusztusi, riói olimpiára. Három nő és öt férfi cselgáncsozó képviseli hazánkat az ötkarikás játékokon: Csernoviczki Éva (-48 kg), Karakas Hedvig (-57 kg), Joó Abigél (-78 kg), Ungvári Miklós (-75 kg), Csoknyai László (-81 kg), Tóth Krisztián (-90 kg), Cirjenics Miklós (-100 kg) és Bor Barna (+100 kg).

Szombaton érkezett a UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) hivatalos értesítése, miszerint 1 mountain-bike-os férfi kvótája már biztosan van az országnak - tette közzé közösségi oldalán a hazai szövetség. Az olimpiai indulási jog a nemzetnek szól, arról, hogy ki indul Rióban, válogatók után döntenek. A kvóták két év eredményei alapján találtak gazdára.

Magyarország kvótáját és a riói résztvevő nemzeteket az UCI a május 27-i dokumentumában tette közzé.

Douchev-Janics Natasa nyerte az olimpiai válogatót női kajak egyes 200 méteren, miután a szerdai, szegedi "szétlövésben" ismét gyorsabbnak bizonyult ellenfelénél, Lucz Dóránál.

A szám első fordulójában is - másfél hete, ugyancsak a Maty-éren - a Graboplast Győr 33 éves, háromszoros ötkarikás bajnoka volt a jobb, majd Lucz a múlt heti, duisburgi világkupa döntőjében egyenlített. Ezúttal Douchev-Janics 27 századmásodperccel verte meg 22 esztendős, korosztályos világbajnok "kihívójá".

Az asztanai női ökölvívó-világbajnokság egyben olimpiai kvalifikációs verseny is, az elődöntőbe jutók szerzik meg a riói részvétel jogát. A három magyar öklöző, Ancsin Katalin (51 kg), Takács Timea (60 kg) és Szatmári Petra (75 kg) hamar búcsúzott a küzdelmektől,  így nem lesz magyar női ökölvívó a riói olimpián. (A fotón Ancsin és Takács)

Ancsin az első mérkőzésén még győztesen hagyta el a szorítót, de ezután az olaszok kétszeres vb-ezüstérmese, háromszoros Európa-bajnoka, Marzia Davidevel következett, aki egyhangú pontozással győzte le a magyar lányt.

75 nap múlva, augusztus 5-én a megnyitón felloban az olimpiai láng Rióban, a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok alkalmával.

Aktualitás, hogy delegáció-regisztrációs megbeszélést tartott a Rio 2016 szervező bizottsága Madridban az európai olimpiai bizottságokkal. A Magyar Olimpiai Bizottságot Fábián László sportigazgató, riói csapatvezető és dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója képviselte.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) május 21-én kiadott legfrissebb olimpiai ranglistája alapján Pattantyús Ádám kvalifikálta magát a riói olimpiára.

A nemzetközi szövetség a világranglistás helyek és a kontinentális kvalifikációk alapján való kvótaosztás után a maradék 7-7 helyet töltötte most fel a nőknél és a férfiaknál egyaránt. Pattantyús Ádám a lista negyedik helyén állt, így indulási jogot szerzett Rióba, ezzel London után második olimpiájára készülhet - a 37 esztendős pingpongos az első magyar asztaliteniszező, aki két ötkarikás játékokon állhat asztalhoz.