1000 nappal Rio előtt - Brazília is ünnepelt

1000 nappal Rio előtt - Brazília is ünnepelt

1000 nap múlva olimpia Rióban ? a 2016-os olimpiai játékokat ünneplik egész Brazíliában. Az észak-brazíliai Belémben 1000 fiatal gyűlt össze, hogy egy ezres számot alakítsanak ki az olimpia tiszteletére. A városban éppen a valaha volt legnagyobb Brazil Iskolai Ifjúsági Játékok zajlanak, 13 sportág, közel 4000, 15 és 17 év közötti sportolóval.

?Egy ilyen esemény kiváló kiindulópont lehet a jövő nagy sportolói számára; ezáltal sokkal közelebb kerülhetnek az olimpiai értékekhez és sportokhoz? - mondta Agberto Guimaraes, a "Rio 2016" szervezőbizottságának sportigazgatója. ?Azzal, hogy ez a 4000 fiatal megünnepli az ezer napos mérföldkövet Belémben, nemcsak iskolatársaikra, tanáraikra, barátaikra és családjukra terjesztik ki elkötelezettségüket, hanem az egész világ számára közvetítik "Rio 2016" szellemiségét és varázsát.?

"Ezer nap maradt Rióig és a fiatal sportolók egész Brazíliában és világszerte arról álmodoznak, hogy részesei legyenek ennek a nagyszerű sportünnepnek. A riói játékok sok-sok embernek inspirációt jelentenek, mert látják és értik azokat az előnyöket, amiket az olimpia fog hozni a házigazda város és egész Brazília számára a 17 napos verseny után" ? nyilatkozta Thomas Bach, a NOB elnöke.

"Hogy párat említsünk ? folytatta Bach ?, fejlesztik a közlekedést, az infrastruktúrát és a lakhatást is; nem beszélve az örökségekről, amit az állampolgárok a verseny után élvezhetnek. A szervezők már most rengeteg mindent elértek, és alig várjuk, hogy lássuk Rio további fejlődését, mikor átadják a helyszíneket és elkezdik a teszteket. Természetesen az izgalom egyre inkább növekszik az országban, ezzel is segítve az olimpiai értékek további terjedését" - mondta a német sportvezető.

Rióban, a Rio de Janeiro-i Városi Önkormányzat az ezer napos visszaszámlálást egy kilátó megnyitásával kezdte az Olimpiai Parkban. A 9 méter magas tornyot egy régi lelátóból építették, ami előtte a jacarepaguai versenypályán állt. A magasból megfigyelhetik a látogatók, hogy állnak az olimpiai helyszínek munkálatai. Az első vendégek között ott volt Eduardo Paes, Rio polgármestere, Maria Silvia Bastos Marques, az EOM (Területi Olimpiai Társaság) elnöke és Carlos Arthur Nuzman, "Rio 2016" elnöke. Több építkezés már most folyamatban van, de 2014 első felére már az összes helyszínt elkezdik.

Az EOM, ami a területi projektek végrehajtásáért felelős, az ezer napos mérföldkövet a Deodoro Sport Komplexum terveinek leleplezésével ünnepelte, míg Nuzman és Sergio Cabral, Rio kormányzója, egy olyan alagutat kezdtek el építtetni, ami számos olimpiai helyszínt fog összekötni.

Rio de Janeiróban és egész Brazíliában tehát gőzerővel folynak a munkálatok annak érdekében, hogy 2016-ban minden tökéletesen működjön és az olimpikonok, illetve a vendégek semmiben ne szenvedjenek hiányt.

(Olympic.org)