Boczkó Gábor második az első olimpiai kvalifikációs világkupaviadalon

Boczkó Gábor második az első olimpiai kvalifikációs világkupaviadalon

A hétvégén mindhárom fegyvernemben megkezdődtek az olimpiai kvalifikációs versenyek a vívóknál. Mivel minden helyszínen világkupaversenyt rendeztek, így a péntek-szombati egyéni viadal után vasárnap csapatversenyre is sor került. A hat helyszínen 39 magyar vívó szerepelt - váltakozó sikerrel.

Párbajtőr

A legelőkelőbb helyezést Boczkó Gábor érte el Párizsban, ahol az egyéni küzdelmekben egészen a fináléig menetelt, de ott a francia Blaszyck állta az útját. Dicséretes az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrik szereplése is, aki felverekedte magát a 64-es táblára, igaz ott az első asszóján búcsúra kényszerült. A 32 között fejezte be Rédli András és Berta Dániel. Ez a viadal egyébként mamut mezőnyt vonultatott fel, hiszen 324-en léptek pástra.

A nők johannesburgi párbajtőr világkupaversenyén egyedül Szász Emese léphetett pástra a főtáblán a 64 között. Az első asszóját megnyerte, de utána egy kínai versenyző állította meg a világranglista éllovasát a 32 között.

A csapatversenyek során mindkét válogatottunk elbukta a nyolcaddöntős összecsapását. A férfiak az észtektől, a hölgyek a franciáktól kaptak ki, végül Boczkóék a 9., Szászék a 10. helyen végeztek.

Kard

Kardban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron csak a 64 között lépett pástra Madridban. Az első asszóját megnyerte, de utána nem bírt a német Wagnerral, s a 32 között búcsúzott. Itt fejezte be Decsi Tamás is. A legmesszebbre Iliász Nikolasz jutott. Őt a 16 között az orosz Ibragimov győzte le.

A nők pekingi viadalán két magyar szerepelt a főtáblán. Márton Anita először volt kiemelt, s hozzá csatlakozott Vásárhelyi Kata. Mindkét magyarnak az ukrán világbajnok Olga Harlan keserítette meg a dolgát. Vásárhelyit a főtábla első körében, Mártont a nyolcaddöntőben győzte le.

A másnapi csapatversenyben nagyszerű sikert arattak férfi kardozóink, hiszen a 22 csapatot felvonultató küzdelmek során a fehéroroszokat, Koreát, a németeket, s az olaszokat legyőzve megnyerték a versenyt. Sajnos a férfi kard csapatverseny nem szerepel a riói olimpián, de a világbajnoki kiemelések szempontjából értékes győzelmet aratott a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású gárda.

A nők szereplését nem kísérte sok siker, hiszen a nyolcaddöntőben Korea, majd Hongkong is legyőzte lányainkat, akik végül a 13. helyet szerezték meg.

Tőr

A női tőrözők számára az egyéni versenyen való jó szereplés volt a legfontosabb Tauberbischofsheimben, hiszen a csapatok viadala nem szerepel a riói műsoron. Hárman jutottak el az egyéni viadal főtáblájára. Varga Katalin és Mohamed Aida a 64, Varga Gabriella a 16 között fejezte be a versenyt.

A férfi tőrözők a szentpétervári viadal selejtezőiben elvéreztek, így nem szereztek világkupapontokat. A csapatversenyben is csak a 21. helyet szerezték meg.

A nők egy tussal maradtak alul a nyolcaddöntőben a németekkel szemben, végül a 13. helyen zárták a viadalt.

A következő megmérettetés mindkét nem számára három helyszínen GP-viadallal folytatódik. A tőrözők május 15-én Sanghajban, a párbajtőrözők május 22-én az olimpia helyszínén, Rióban, a kardozók Moszkvában lépnek pástra. A GP-n csak egyéni versenyt rendeznek.

 

(MOB/BL, fotó: MTI/Földi Imre)