Dombvári Bence egyesben és párosban Hufnágellel is kvótát szerzett

Dombvári Bence egyesben és párosban Hufnágellel is kvótát szerzett

Dombvári Bence megnyerte a K?1 1000 méteres döntőt a kajak-kenusok pótkvalifikációs regattáján Duisburgban, ezzel olimpiai kvótát szerzett. A délelőtti program után Dombvári délután is behúzott egy kvótát: K?2 1000 méteren Hufnágel Tiborral sem találtak legyőzőre.

A Budapest Honvéd 23 éves kajakosa rendkívül taktikusan versenyzett a fináléban, az erejét jól beosztva végzett az élen. Sokáig az orosz Roman Anoskin vezetett, azonban az utolsó 100 méteren Dombvári begyújtotta a rakátékat és az első helyre lapátolta magát. A spanyol Marcus Walz is óriásit hajrázott, mindössze 0.6 századdal maradt le a második helyről.

Dombvári később klubtársával, Hufnágel Tiborral 1000 méter párosban is vízre szállt a döntőben. A magyar kettős sokáig nagyon magabiztosan vezetett, ám a végén az ukrán Oleh Kuharik, Vitalij Curkan páros utolérte a mieink hajóját, de a győzelmet nem tudta megszerezni, Dombváriék végül három tizeddel nyerték a finálét, így kvótát szereztek.

Nem sokkal a kettesek döntője után következett a K-1 200m fináléja, melyben a győri Horváth Bence képviselte Magyarországot. Horváth kicsit beragadt a rajtnál, ám a táv második felében rákapcsolt, és végül a spanyol Saúl Craviotto mögött csapott a célba. Mindez azt jelenti, hogy a magyar csapat minden férfi kajakos számban indíthat hajót Rióban.

Magyarországnak így a maximálisnál (18) eggyel kevesebb, azaz 17 kvótája ? 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus ? van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez immáron véglegesnek tekinthető. Az olimpián hajóba ülő versenyzőkről a júniusi második válogató verseny után születik döntés.

(MOB/MTI)