Egy magyar férfi tornász indulhat az olimpián

Egy magyar férfi tornász indulhat az olimpián

Hidvégi Vid és Kardos Botond is sikeresen szerepelt a tornászok riói tesztversenyének selejtezőjében: Kardos az egyéni összetettben a 46., Hidvégi a 48. helyen végzett, továbbá Hidvégi lólengésben döntős. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján megjelent lista alapján egy magyar férfi tornász indulhat a riói olimpián.

A magyarok a selejtező 2. fordulóban léptek a szerekhez, vegyes csoportban, gyűrűn kezdtek, méghozzá elsőként Hidvégi Vid mutatkozott be, aki több mint egy hete Achilles-fájdalommal küszködik. A londoni olimpiai 8. helyezett valamennyi gyakorlatával elégedett volt a nyújtó kivételével, amely véleménye szerint jobban is sikerülhetett volna. Talajon a lába miatt leépített gyakorlatot adott elő, az utolsó szeren, a lólengésben pedig hibátlan volt bemutatója, amelyet a bírók 15.100 ponttal értékeltek, ez pedig az ötödik helyen a szer fináléját hozta. Hidvégi végül az egyéni összetettben 82.366 ponttal a 48. helyen zárt.

Hidvégi Vid elégedetten nyilatkozott a szövetség hírlevelében. "A nyújtó kivételével valamennyi szerrel elégedett vagyok, főleg így, hogy egész héten problémáim voltak az Achillesemmel, és attól is tartottam, nehogy elszakadjon. A tesztverseny előtt is volt fájdalmam, sokat nyújtottam, és a verseny alatt is azon gondolkodtam, hogy milyen talajgyakorlattal lépjek elő. Végül nem kockáztattunk, és a  leépített gyaki mellett döntöttünk. A lólengésem a végén nagyon jól sikerült, már vissza is néztem videón, elégedett vagyok vele, talán a leugrásom lehetne folyamatosabb. A pontozás ezen a tesztversenyen egy kicsit fura volt, velem például nagyon szigorúan bánt a zsűri, aztán a harmadik fordulóban sokkal bőkezűbben osztogatták a pontokat, úgyhogy ennek egyáltalán nem örültem."

"Úgy feküdtem le, hogy nem tudtam, elég lesz-a pontszámom a kvótás helyhez. Reggel, amikor felkeltem, első dolgom az volt, hogy megnézzem a hivatalos FIG-listát, és nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy az egyéni összetett eredményem elegendő, hiszen kemény négyéves munka áll mögöttünk edzőmmel, Laufer Bélával. Nagyon köszönök minden segítséget és támogatást a Magyar Torna Szövetség teljes stábjának, különösen az utolsó időszakban gyógytornászunknak Moldvay Ildikónak, aki velünk volt a portugáliai edzőtáborban, és Laszák Lászlónak, a gyúrónknak, aki itt a helyszínen, Rióban is nagyon sokat tett azért, hogy javuljon a lábam. Most egy átmozgató edzésen veszek részt, és már felszabadultan készülök a hétfői lódöntőre,  amely egy újabb jó lehetőség arra, hogy az olimpia helyszínen újra kipróbáljam a szert."

Laufer Béla, Hidvégi edzője elégedett tanítványával, hiszen az elmúlt időszakban a felkészülés során sok nehézségen mentek keresztül. "Kezdődött a gerincproblémákkal, majd jött az influenza, utána pedig az Achilles-fájdalom. Örülök neki, hogy túléltük a versenyt, és nem szakadt el Vid Achillese, egyébként több nemzet fizioterapeutája is próbált rajtunk segíteni. Az utolsó fordulóban valóban érdekesen folyt a pontozás, mintha a kivitel nem is számított volna, nem vont le annyit a zsűri. Az összetett pontszámmal elégedett vagyok, a tavalyi világbajnokságon is hasonlóan szerepeltünk."

Kardos Botond elsőéves felnőttként rendkívül jól szerepelt, már a gyűrűje jobban sikerült, mint például a pódiumedzésen. A szerek közül ugrásban érte el a legmagasabb pontszámot (14.600),  korláton pedig nem maradt ideje a melegítésre, ennek ellenére jó gyakorlatot mutatott be.  Egyéni összetett pontszáma 82.465 lett, ezzel a 46. pozíciót szerezte meg.

Kardos Botond elmondása szerint nagyon jól érezte magát a versenyen. "Azt be kell valljam, hogy izgultam egy kicsit. A gyűrű és az ugrás számomra nyugodt szer, úgyhogy amikor ezeken túl voltam, már egy kicsit megkönnyebbültem. A korlátnak utána nagyon örültem, mert túl lassú voltam, nem tudtam felmenni a szerre a melegíteni, így a nélkül mutattam be a gyakit, de végül is sikerült. A nyújtó után teljesen felszabadultam, a talajon nem fogadták el a japán kézállást, de a többi elem megvolt. Az előző napokban a lólengés nem ment túl jól, de ki tudtam űríteni a fejem, és csak erre koncentráltam, így az is összejött. Az összetett pontszámmal elégedett vagyok, tudok ennél jobbat is, azon leszek, hogy javítsak a hibákon, de 18 évesen, elsőéves felnőttként már nagyon örültem annak is, hogy itt lehettem a tesztversenyen."

"Reggel Vidtől tudtam meg, hogy mind a kettőnknek megvan a kvótához szükséges pontszám. Ez volt életem eddigi legnagyobb versenye a felnőttek között, úgyhogy edzőmmel, Reszeli Péterrel együtt nagyon örülünk, hogy elsőre ilyen eredményt produkáltám. Rám már nem vár verseny itt, így egy kis pihenő következik, természetesen nézem a tesztversenyt, és egy picit megpróbálok Rióval és az óceánnal is megismerkedni."

Reszeli Péter, Kardos edzője arról beszélt, az a szokatlan helyzet állt elő a helyszíni szervezés miatt, hogy csak egy edző lehetett ott a fiúkkal, így ő kívülről figyelte Botondot. "Kollégámnak, Laufer Bélának is furcsa volt a helyzet, hiszen kapott egy másik tanítványt is. Szerencsére Botond már az elmúlt két külföldi versenyen is más edzővel volt, nem viselte meg a dolog. Az egésznek volt jó oldala is, kívülről tudtam nézni tanítványomat, ráadásul fentről, a nézőtérről. Egyértelművé vált, hogy felnőtt, nemcsak korát tekintve, hanem a feladathoz is. Teljesítette a számára kitűzött célt az egyéni összetett pontszámot tekintve. Büszke vagyok rá, nem rontott a nevén, mint ifi olimpiai ezüstérmes versenyző."

A riói tesztversenyen az egyéni összetett teljesítmény alapján lehet olimpiai kvótát szerezni. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján tette közzé a hivatalos csapat és egyéni listát, hogy ki kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkárának tájékoztatása szerint, mivel a második magyar tornász, jelen esetben Hidvégi Vid is magasabb pontszámot ért el, mint a kvótásoknál az első számú tartalék ? a kvótások esetében egy nemzetből csak egy tornászt vesznek figyelembe ?, akkor a MATSZ eldöntheti, hogy melyik magyar férfitornász lépjen a szerekhez az olimpián.

"Amiért jöttünk, az megvan a férfiaknál, az olimpiai kvóta. Mindkét versenyző megszerezte a kvalifikációt érő pontszámot, ebből az egyik tornász utazik az olimpiára, méghozzá oly módon, hogy a MATSZ elnöksége javaslatot tesz a MOB felé, amelynek jóvá kell hagynia a javaslatot. A versenyen nyújott teljesítményt tekintve magasabb pontszámban bíztam, a jövőt nézve a magyar válogatott tagjainak összetett pontszámát a 84 felé kell közelíteni, hogy csapattal a világ élvonlához tudjunk tartozni" - magyarázta a főtitkár.

 

Eredmény, egyéni összetett:
46. Kardos Botond 82.456
talaj 14.066, lólengés 13.200, gyűrű 13.158, ugrás 14.600, korlát 14.066, nyújtó 13.366
48. Hidvégi Vid 82.366
talaj 13.300, lólengés 15.100, gyűrű 13.500, ugrás 13.633, korlát 14.100, nyújtó 12.733


Program (helyi idő szerint, öt óra időeltolódás)

04.17. vasárnap 9.30-11.30 női egyéni összetett, magyarok (várható végeredmény 22 óra körül)

(MATSZ-MOB, fotó: MATSZ)