Erdélyi Zsófia is megfutotta az olimpiai szintet maratonon

Erdélyi Zsófia is megfutotta az olimpiai szintet maratonon

A londoni olimpikon Erdélyi Zsófia hosszútávfutó a düsseldorfi maratonin teljesítette hétvégén az olimpiai szintet, így ő is indulási jogot szerzett az ötkarikás részvételre. Erdélyi a 20. magyar riói-, egyben ötödik női maratoni szintes atléta, azonban egy atlétikai versenyszámban hárman indulhatnak nemzetenként és nemenként.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honlapján közzétett végeredmény szerint a 28 éves futó megnyerte a németországi versenyt. Két héttel ezelőtt Erdélyi a bécsi félmaratonin is győzött.   

A nemzetközi szövetség (IAAF) tavaly áprilisban közzétett, majd novemberben módosított listája alapján a női maratonfutásban 2:45.00 óra a szintidő, Erdélyi Zsófia most 2:35.34-et futott. Korábbi sikerei közt 2011-ben megnyerte a Las Vegas maratonit, 2012-ben Houstonban lett ötödik lett, a 2009-es U23-as Európa-bajnokságon 10 ezer méteren ezüstérmet nyert.

A női maratonfutóknál Gyurkó Fanni, Papp Krisztina, Staicu Simona és Szabó Tünde futotta meg korábban az olimpiai szintet, Erdélyi Zsófia az ötödik, közülük hárman indulhatnak majd a női maratoni mezőnyben Rióban.

 

(MOB-MTI, fotó: MTI/Kollányi Péter, archív)