Ezüstérmes a férfi kardcsapat a riói világbajnokságon

Ezüstérmes a férfi kardcsapat a riói világbajnokságon

Az egységben látták a siker titkát a magyar férfi kardozók, akik szerdán, 100 nappal az olimpia előtt ezüstérmet nyertek a Rio de Janeiró-i világbajnokságon.

"Sajnálom, hogy a fináléban nem tudtam megismételni azt a formát, amit addig nyújtottam, ugyanakkor a világbajnoki ezüstérem összességében nagyon szép eredmény " nyilatkozott a hazai szövetség (MVSZ) honlapján Szilágyi Áron a késő esti döntő után, melyben a magyarok 45?38-ra kaptak ki az oroszoktól. ? Úgy érzem, egységes és jó csapatot alkottunk, amelyben mindenki tudta, hogy mi a feladata" - tette hozzá a sikeres menetelésre utalva.

A csapat még hétfőn 45:29-re verte a spanyolokat, majd szerdán az olimpiai vívócsarnokban, a 3-as Karióka Arénában előbb a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németek ellen nyert 45:43-ra, majd az elődöntőben a meglepetésre elődöntős irániakat múlta felül magabiztosan, 45:32-re.

"Életem első világbajnoki döntőjét vívtam, úgyhogy természetesen boldog vagyok"- mondta Szatmári András. ? Persze, annak egyáltalán nem örülök, hogy kikaptunk a döntőben. Ráadásul így nehezebben fogom beérni eredményességben a mesteremet, Szabó Bencét...?

Szatmári is kiemelte, hogy végig egységes és összetartó volt a csapat, és így vélekedett Decsi Tamás, illetve bátyja, Decsi András edző is, aki Somlai Béla távollétében vezette a válogatottat.

"Éremért utaztunk Rióba, nagyon örülök, hogy sikerült is megszereznünk! Összetartó, remek csapatot alkottunk, nagyszerűen vívtak a fiúk. Ezúttal az ezüst jött össze, de biztos vagyok abban, hogy ez a társaság a közeljövőben arannyal tér majd haza egy világversenyről" - vélekedett Decsi Tamás.

?Nagyon örülök, hogy életem eddigi legjobb eredményével sikerült visszakerülnöm a válogatottba ? idézte az MVSZ honlapja Iliász Nikolászt. ? Bíztam az éremszerzésben, és amikor sikerült legyőznünk a németeket, már éreztem, hogy világbajnoki döntőt fogunk vívni? ? mondta, hozzátéve, hogy az oroszok nagyon erősek és kicsit talán segítették is őket.

Decsi András kiemelkedő eredménynek tartja az ezüstérem kiharcolását. "Egész nap rendkívül egységes és jó szellemű volt a csapat, igaz ez a döntőre is, amelyet sajnos nem sikerült megnyernünk. Ettől függetlenül csak szépeket mondhatok a fiúkról, nagyon jó érzés volt együtt dolgozni velük."

A magyar férfi kardválogatott 2007 után jutott ismét döntőbe világbajnokságon. Kilenc éve, Szentpéterváron aranyérmet nyert. Ezüstöt előzőleg 2003-ban, Havannában szerzett.

Rio de Janeiróban férfi kard mellett női tőrben rendeztek csapat-világbajnokságot - utóbbiban a magyar válogatott hatodik lett-, mert ebben a két szakágban csak egyéni versenyekre kerül sor a nyári játékokon. A jelenleg érvényben lévő rotációs rendszer miatt minden olimpia vívóprogramjából kimarad két csapatverseny.

A vb az olimpia tesztviadala volt, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhettek tapasztalatokat. Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben az augusztusi játékokon, közülük Mohamed Aida, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi volt ott a vb-n.

A vívóknál már kialakult a kvótások névsora, 9+1 fő szerzett indulási jogot Rióra: férfi párbajtőr-válogatott (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfay Péter szerzte meg a kvótát, az olimpián egy fő tartalékként vesz részt), Knapek Edina és Mohamed Aida (tőr), Szász Emese (párbajtőr), Márton Anna (kard), Szilágyi Áron, Decsi Tamás (kard).

(MOB/MTI)