Hatodik a női párbajtőrcsapat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon

Hatodik a női párbajtőrcsapat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon

Kedden a férfi tőr és a női párbajtőr csapatversenyekkel folytatódott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság. Az olimpiai kvalifikációs szabályok szerint a csapatversenyeknek kiemelt jelentősége van, mivel a csapatranglista első 4 nemzete, és a további 5-16 helyezettei közül, minden földrészről 1-1 nemzete szerez jogot a riói csapatversenyeken való részvételre. Továbbá ezen nemzetek az egyéni versenyben is 3-3 sportolót indíthatnak.

A magyar női párbajtőr válogatott egyéniben is indult három tagja Szász Emese, Antal Edina, Budai Dorina mellé csatlakozott a könyöksérüléséből pár napja felépült Révész Julianna. A lányok szeretnének csapatban ott lenni az olimpián, de ehhez a kontinens bajnokságon is minél előrébb kellett végezniük.

A 16 között az a német csapat volt a mieink ellenfele, amelyben az olimpiai bajnok Heidemann is szerepelt. A Szász, Budai, Antal hármas az első kötelező lépést sikerrel vette és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a világranglista éllovasa az olaszok következtek. A lányok 12-12-ig még fel tudták venni a versenyt a riválissal, de ezután 29:45-ös vereséggel hagyták el a pástot, s az 5-8 helyért folytathatták.

Az első helyosztó találkozón a franciák ellen az utolsó vívók csatározásában Szász Emese vert helyzetből egyenlített, sőt ő vitte be az utolsó találatot, s így következhettek az ukránok az 5. helyért.

Ezen az összecsapáson is az utolsó párban dőlt el a találkozó, de ekkor az olimpiai bajnok Semjaskina vitte be az utolsó találatot, s ezzel a magyar női párbajtőr válogatott a 6. helyen végzett.

Ezzel a helyezéssel 30 ponttal gyarapodott a válogatott az olimpiai kvalifikációs ranglistán és pillanatnyilag a 11. helyen áll 12 ponttal lemaradva a még olimpiai kvótát érő pozíciótól.

A férfi tőrözők nem tartoznak az olimpiai kvótaesélyesek közé. Ennek megfelelően, így a britek elleni találkozót elvesztették, de utána a csehek és a törökök legyőzésével a 9. helyen végeztek.

Szerdán a női kardozók és férfi párbajtőrőzők csapatversenyét rendezik.

 

(MOB Fotó: hunfencing.hu)