Hét vívónk zárta az évet olimpiai kvótás helyen

Hét vívónk zárta az évet olimpiai kvótás helyen

Kardvívóink kitűnően szerepeltek a hétvégi bostoni olimpiai kvalifikációs pontszerző GP-viadalon. A férfiaknál Szilágyi Áron a döntőig, Decsi Tamás és Márton Anna a nyolcaddöntőig menetelt, s ezzel értékes pontokat szereztek az olimpiai menetelésben.

A vívók számára a hétvégén lezárult az idei év olimpia kvalifikációs pontszerző sorozata.

A kardozók bostoni viadalán Szilágyi Áront csak az olasz Aldo Montano tudta megállítani a fináléban. Áron régi riválisa a döntőben győzte le a magyar olimpiai bajnokot 15:12 arányban, és Decsi Tamás útját is az olasz fiú állta a nyolcaddöntőben. Szilágyi a második helyért járó pontjaival megerősítette kvótás helyét, míg Decsi felkerült a kvótások közé a Rio felé vezető úton.

Márton Anna szintén a 16 között búcsúzott. Őt az orosz Galiakbarova verte 15:13 arányban. Anna is szilárdan őrzi kvótás pozícióját az olimpiára.

Mindhárom fegyvernem idei versenyei ezzel a jövő év elején folytatódnak. A három kvótahelyen álló kardozó mellett a párbajtőröző Szász Emese, Boczkó Gábor, a tőröző Mohamed Aida és Knapek Edina zárta az évet riói kvótát érő helyen.

Rajtuk kívül a férfi párbajtőrcsapat és a tőröző Varga Gabriella harcol azért, hogy megszerezze az ötkarikás részvétel jogát. A párbajtőrözők sikere esetén három férfi indulóval szerepelhetünk Rióban. Ha a csapat lemaradna az olimpiáról, akkor Imre Géza Boczkóval fut versenyt az olimpiai szereplésért.  Varga Gabriella pedig honfitársával, Knapek Edinával van harcban az olimpiai részvételért.

2016-ban még két világkupa- és egy GP-versenyt rendeznek a ranglista április 3-i lezárásáig. A vk-viadalokon egyben csapatverseny is szerepel a programban. A párbajtőrözők Budapesten egyéni GP -versennyel búcsúznak a kvalifikációs sorozattól.

(MOB/BL, fotó: MOB/Szalmás Péter, archív)