Imre Géza világbajnok

Imre Géza világbajnok

Hatalmas magyar siker született a moszkvai vívó-világbajnokság második versenynapján. A párbajtőrözők egyéni versenyében Imre Géza a nap folyamán győzelmet győzelemre halmozva meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. A 40 éves vívó pályafutása legnagyobb egyéni sikerét érte el. Eredménye 80 olimpiai kvalifikációs pontot jelent a számára.

 Kétszáztíz párbajtőröző rajtolt kedden a selejtezőkben. Imre Géza öt győzelemmel és egy vereséggel került fel a 64-es táblára.

Szerdán az első ellenfele Borsky volt, aki már állt a dobogó legfelső fokán a svájci csapattal Európa-bajnokságon. Fej-fej mellett haladtak 13:12-ig, de ezután egy egylámpás, majd egy együttes találattal 15:13-ra a magyar léphetett a következő körbe. Ott a tavalyi vb-ezüstérmes, a világranglista harmadik helyén álló koreai Park következett. Az ázsiai vívó kezdett jobban, s már 7:4-re is vezetett. Innen viszont Imre percei következtek, s 15:10-re állva hagyta riválisát.

A nyolcaddöntőben a tavalyi világranglista-második Nikisin következett. A találkozó jól kezdődött a magyar fiú számára, 6:3-ra is vezetett, de az ukrán felzárkózott, sőt 13:14-nél már egy együttes találat is elég lett volna számára a végső győzelemhez. Imre szíve a helyén volt és 0.81 másodperccel a találkozó befejezése előtt egyenlített. Jöhetett az egy perces hosszabbítás a győztes találatig, s ebben a magyar párbajtőröző volt a kedvezményezett. Ő élt is a lehetőséggel, s egy gyönyörű guggolásból bevitt találattal már a nyolc között várta ellenfelét.

Következett a világranglista 68. helyén álló kínai Li, aki ellen kétség sem férhetett hozzá, jobb volt az olimpiai bronzérmes magyar vívó, aki így megszerezte élete első egyéni világbajnoki érmét. De ez nem volt elég a számára, a folytatásban a négy között könnyedén verte a koreai Jungot.

A döntőben 2015 Európa-bajnoka, a világranglistát vezető francia Grumier következett. Az asszó feléig fej-fej mellett haladtak, majd már 13:10-re a magyar fiú vezetett. A francia nem adta fel, s 57 másodperccel a második három perc letelte előtt 14:14-re kiegyenlített. Az utolsó döntő találatra csupán 15 másodpercet kellett várni. Ezt a Bp. Honvéd versenyzője vitte be a franciára, s így nyolc év után ismét magyar párbajtőrvívó állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Eredménye 80 olimpiai kvalifikációs pontot jelentett a számára, amivel természetes a ranglistán is felkapaszkodott az egyéni kvótás helyet jelentő negyedik pozícióra. (A kvalifikációs pontokat 2016. április 1-ig lehet gyűjteni világkupa- és GP-versenyeken.)

?Igazából nem is tudom, hogy miként is alakult ez a nap, olyan hihetetlen az egész. De inkább a tegnappal kezdeném, mert a selejtezők után mozdulni is alig tudtam, és Németh Kálmánnak, valamint Kovács Beátának köszönhetem, hogy egyáltalán fitten pástra tudtam lépni. Aztán ma egyik asszóról próbáltam a másikra koncentrálni, és egyszer csak, szépen lassan elfogytak az asszók? Az első komoly feladat már a 32 között várt rám, és a 15:10-es eredmény nem mutatja, hogy mekkora csata folyt a páston. Aztán jött Nikisin, és egy olyan meccs, amelyet sosem felejtek el. Sikerült szemtelen tusokat is adnom, és ez korábban nem mindig volt jellemző rám, talán lassan beérek? Igaz, terveim szerint ez volt az utolsó világbajnokságom. Aztán a döntő? Éreztem, hogy hiába világranglista egyes Grumier, kicsit tart tőlem. Sikerült is elhúznom, de egyenlített a francia. A vége összejött! Élveztem a vívást egész nap, és tényleg csak az járt a fejemben, hogy miként adom a következő tust. Persze, most elmondhatatlanul boldog vagyok, de az igazi ünneplésnek várnia kell, mert a csapatverseny mindennél fontosabb!? ? mondta a boldog magyar világbajnok.

Rajta kívül további három magyar vívott a főtáblán. Somfai Péter az első asszójában nem bírt a korábbi világbajnok olasz Pizzoval. Rédli András és Boczkó Gábor viszont továbblépett a 32 közé. Ott a nap folyamán kiválóan vívó, egészen a bronzéremig menetelő dán Jörgensen állta Boczkó útját, de Rédli is elvesztette a francia Gustin elleni asszóját. Boczkó az olimpiai kvalifikációs ponttáblázaton így is a harmadik helyen áll, ami számára is olimpia kvótahelyet jelent négy verseny után. (Az olimpiai kvalifikációs pontverseny állása itt megtalálható)

A nők párbajtőr egyéni küzdelmében nem ment a magyaroknak. Révész Julianna és Budai Dorina már az első asszóját elveszítette, de a második fordulóban Antal Edina  is búcsúra kényszerült. Igaz az ő ellenfele a londoni olimpiai bajnok ukrán Semjakina volt.

Szász Emese két sima győzelemmel jutott el a nyolcaddöntőig. Ott a román Gherman leiskolázta, így a legjobb magyar párbajtőrözőnő búcsúra kényszerült. Olimpia kvalifikációs pontjaival a ranglista 8. helyén áll, s ezzel tartja pozícióját az olimpiai kvótára aspirálók között. (A nők párbajtőr egyéni olimpiai kvalifikációs pontversenyének állása)

A nap folyamán a férfi és női tőrözők a 64-es tábláig selejteztek. A férfiaknál csupán Dósa Dániel jutott fel a főtáblára. A nők között Jeszenszky Szilvia elbukta a csoportkört. Knapek Edina, Mohamed Aida és Varga Gabriella viszont a 64 között folytathatja csütörtökön. Utóbbi kettő sajnos egymás ellen vív az első kőrben, így egy magyar már biztos, hogy hamar búcsúra kényszerül a főtáblán.

Eredmények:

Férfi párbajtőr egyéni, 210 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Lee (szingapúri) 15:12, Boczkó-F. Limardo (venezuelai) 15:11, Imre-Borsky (svájci) 15:13, Somfai-Pizzo (olasz) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Imre-Park (koreai) 15:10, Boczkó-Jörgensen (dán) 11:15, Rédli-Gustin (francia) 9:15.

Nyolcaddöntő: Imre-Nikisin (ukrán) 15:14.
Negyeddöntő: Imre-Li (kínai) 15:8.
Elődöntő: Imre-Jung (koreai) 15:8.
Döntő: Imre-Grumier (francia) 15:14.

Végeredmény, világbajnok: Imre Géza (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Gelley István), 2. Grumier (francia), 3. Jung (koreai) és Jörgensen (dán), ? 18. Boczkó Gábor, ? 28. Rédli András, ? 57. Somfai Péter.

Női párbajtőr egyéni, 166 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Ilics (szerb) 15:6, Antal-Kong (hongkongi) 15:10, Révész-Navarria (olasz) 11:14, Budai-Moellhausen (brazil) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Vitalis (francia) 15:9, Antal-Semjakina (ukrán) 10:15.

Nyolcaddöntő: Szász-Gherman (román) 8:15.

Végeredmény, világbajnok: Fiamingo (olasz), 2. Samuelsson (svéd), 3. Xu (kínai) és Besbes (tunéziai), ? 9. Szász Emese, ? 25. Antal Edina, ? 41. Budai Dorina, ? 47. Révész Julianna.

 

(MOB, hunfencing.hu fotók: hunfencing.hu)