Koronglövőink olimpiai kvóta nélkül maradtak a vb-n

Koronglövőink olimpiai kvóta nélkül maradtak a vb-n

Az olaszországi Lonatóban rendezték a koronglövők világbajnokságát, ahol a vb-érmek mellett olimpiai kvótákért is versenyeztek a sportlövők. Magyarországot négy versenyszámban nyolc sportoló képviselte - végül kvóta nélkül maradtunk...

A legtöbbet talán a dupla trapos indulóinktól vártuk, hiszen az elmúlt olimpiákon ők szerepeltek a legjobban az ötkarikás csatározásokon. Közülük a 2000-ben olimpiai ötödik Gerebics Roland jól kezdte a versenyt, az első sorozat után a második helyen állt, de ezután többször is hibázott, így a 21. helyen fejezte be a vb-t. A londoni olimpiai hatodik Bognár Richárd, aki a bakui Európa-Játékokon éppen csak lemaradt a kvótáról, nem járt sikerrel, hiszen csak a 30. helyet szerezte meg. Palkovics András az 59. helyen végzett.

Athénban Igaly Diána nyert olimpiai bajnoki címet női skeetben, most Pongrátz Biánka 47. helyével nem tudott kvótás helyen végezni.

Az év folyamán több jó eredményt értek el férfi traposaink. Romano Mario Imre a 22., Hegyi Norbert a 63., Szollár András a 64. helyen zárta a vb-t.

Utolsóként a fiatal, 22 éves Zsingor András lépett lőállásba a skeetesek között, de az első nap után már biztos volt, hogy ő sem tud beleszólni a legjobbak küzdelmébe, végül a 118. helyen végzett.

Magyar koronglövő így nem lesz a ott a riói olimpián.

A sportlövők nagyon szépen szerepeltek a puskás és pisztolyos versenyszámokban az olimpiai kvalifikációs versenyeken. Jelenleg öten, három puskás (Sidi Péter, Péni István és Szabián Norbert), továbbá két pisztolyos (Tobai-Sike Renáta  és Csonka Zsófia) már rendelkeznek olimpiai kvótával.

Női puskásaink még adósok a jó szerepléssel, de ne felejtsük el 2016. február 22-től Győr lesz a házigazdája a légfegyveres Európa-bajnokságnak, ahol minden a négy versenyszámban 3-3 kvóta talál gazdára. Ott még lehet javítani, onnan "oda lehet érni" még az olimpiára.

 

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)