Kovács Sarolta olimpiai kvótás öttusában

Kovács Sarolta olimpiai kvótás öttusában

A mieink számára kedvezően alakult a bath-i öttusa Európa-bajnokság női hagyományos versenye, melyen - a júliusi, berlini vb-n elért hatodik helyével - olimpiai kvótát szerzett Kovács Sarolta. A sportolónő Kasza Róbert mellett a második magyar öttusázó, aki indulási jogot szerzett Rióra, ahol mindketten - London után - második ötkarikás játékokun állhatnak rajthoz.

Kovács az angliai kontinensviadalon ugyan csak 25. lett, de így is örülhetett, a német Lena Schöneborn harmadik helyének köszönhetően. Az Eb-n nyolc kvótát osztottak ki, s az itt kiharcolt kvalifikációt tartotta meg az is, aki előzőleg, a vb-n már szerzett.

A vb-n Berlinben három európainak jutott kvóta, közülük az akkor győztes német versenyző végzett egyedüliként most is olyan helyen, amely ismét riói részvételt ért, így a vb-s kvótája felszabadult. A vb-n a második helyezett kínai Csen Csien és a harmadik brazil Yane Marques szintén kvalifikálta magát a saját kontinensén, így a Berlinben negyedik orosz Donata Rimsaite, illetve ötödik brit Samantha Murray tarthatta meg a kvótáját, Schönebornét pedig Kovács kapta.

Kasza Róbert ötödik helyével szintén a bath-i kontinensviadalon szerezte meg az indulási jogot a jövő évi olimpiára.

A vasárnapi verseny összességében nem alakult jól a magyaroknak. A döntőben nyolc olimpiai kóvát osztottak, de a nyolcadik helyezettel szemben is nagyon komoly hátrányban voltak a magyarok.

Végül így is összejött egy riói kvalifikáció, de az az eredmények szerencsés alakulásának, illetve Kovács Sarolta világbajnoki hatodik helyének volt köszönhető.

Kovács Sarolta azonban nem lehetett teljesen elégedetlen, a versenye végén mosolyogva ölelkezett össze Schönebornnal, magyarázatként pedig annyit jegyzett meg, hogy a német lány a vívás után megígérte neki, bekerül az első nyolcba. "Nem így képzeltem el a kvótaszerzést. Szerettem volna én magam is az élcsoportban végezni, de mivel erre az évre a kvóta begyűjtése volt a célkitűzésem, azért örülök. Az biztos, hogy jövőre lesz min dolgozni" - értékelt az MTI-nek.

"Vasárnap a női verseny nem sikerült, a lányok sokat hibáztak, így amellett, hogy egyéniben a kvótás helyektől messze végeztek, elúszott annak az esélye is, hogy csapatban érmet szerezzenek. Ezt a kvótát Saci a berlini jó szereplésével érdemelte ki" - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A magyarok szereplését befolyásolta, hogy Marosi Ádám az Eb előtt megbetegedett, elmondása szerint öt napig feküdnie kellett, s Bath-ban sem volt még rendben. Londoni bronzérmesünk két hellyel maradt le a kvótaszerzésről.

A riói játékokra még a jövő évi világbajnokságon lehet részvételi jogot kiharcolni, illetve a 2016. június 1-jén érvényes világranglistáról töltik majd fel 36-36 fősre az olimpiai mezőnyt. Így a következő évre az a feladat marad, hogy a világkupákon, illetve a májusi, moszkvai vb-n jól szerepeljenek a magyarok.

Öttusában a kvalifikáció névre szól, ugyanakkor nem jelent biztos riói részvételt. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két fő indítható, így ha többen szereznek erre jogosultságot a jövő nyárig tartó időszakban, az adott szövetség határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon. A kvótaszerzés azt jelenti, az adott versenyző nevezhetővé válik az ötkarikás játékokra.

Eredmények, hagyományos verseny, nők, egyéni,

Európa-bajnok: Laura Asadauskaite (Litvánia) 1371 pont
...17. Földházi Zsófia 1294 (úszás: 2:14.01 perc/298 pont, vívás: 8 győzelem/25 vereség/0 bónuszpont/145 pont, lovaglás: 286, lövészet-futás: 12.15.98 perc/565 pont)
...25. Kovács Sarolta 1257 (2:10.52/309, 15/18/3/197, 248, 13:17.19/503)
...30. Alekszejev Tamara 1230 (2:20.64/279, 15/18/0/194, 252, 13:15.42/505).

Hagyományos verseny, nők, csapat,

Európa-bajnok: Nagy-Britannia (Kate French, Freyja Prentice, Samantha Murray) 3960 pont
2. Németország (Lena Schöneborn, Janine Kohlmann, Annika Schleu) 3929
3. Olaszország (Alice Sotero, Gloria Tocchi, Claudia Cesarini) 3926
...5. Magyarország (Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara) 3781
 

(MTI-MOB, fotó: Róth Tamás)