Ligeti Dániel szerezte a nyolcadik riói birkózókvótánkat

Ligeti Dániel szerezte a nyolcadik riói birkózókvótánkat

Megállíthatatlanok a magyar birkózók! Az olimpiai kvalifikáció szempontjából már túszárnyaltuk a londoni játékokat, hiszen az ulánbátori viadalon Ligeti Dániel már a 8. olimpiai kvótánkat szerezte. A szabadfogásúak versenyén a 125 kilogrammos sportoló három mérkőzést nyert remek birkózással, így bejutott a súlycsoport döntőjébe, ami olimpiai kvótát - szabadfogásban magyar szempontból a másodikat - jelent a szombathelyi kiválóság számára.

Ligeti Dániel az indiai, bolgár és kirgiz versenyzők legyőzésével jutott el a fináléig, ahonnan már kvótásként visszalépett, így kínai ellenfelével nem lépett szőnyegre.

A hazai szövetség beszámolója szerint szintén nagy esélye volt az olimpiai kvóta megszerzésére a 74 kilogrammos Nagy Mihálynak, ám két győztes mérkőzés után a bolgár elleni elődöntőt, majd a moldovai ellen bronzmérkőzést is elveszítette az erzsébeti tehetség. Ötödikként zárt, ami sajnos kevésnek bizonyult az olimpiai kvótához. A nap harmadik magyar birkózója, a 97 kilogrammos Szmik Attila megnyerte selejtező mérkőzését, ám a nyolcaddöntőben egy hazai versenyzőtől pontozásos vereséget szenvedett és búcsúzott a versenytől.

A riói olimpiára még nem kvalifikált versenyzőknek két hét múlva Isztambulban lesz az utolsó lehetőségük, hogy kvótát szerezzenek; ott minden súlycsoportban 2-2 riói helyet osztanak még ki.

Londonban hét magyar birkózónk vett részt, Rióra eddig nyolcan szereztek nemzeti kvótát a magyar birkózósportnak.

 

(MOB-MBSZ, fotó: MTI/Illyés Tibor, archív)