Márton Anna bronzérmes, Szilágyi Áron 6. az olimpiai kvalifikációs vívó világbajnokságon

Márton Anna bronzérmes, Szilágyi Áron 6. az olimpiai kvalifikációs vívó világbajnokságon

Hatalmas magyar sikerrel zárult kedden a vívó világbajnokság első döntős napjának női kard egyéni versenyszáma Moszkvában. A 20 éves Márton Anna olimpiai bajnokot is legyőzve a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Márton kiemeltként a 64-es táblán kezdhette a menetelést. Az első két fordulóban fehérorosz és kínai riválisát verte, majd következett a kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok amerikai Zagunis. A legjobb magyar női kardozó nem ijedt meg a feladattól és biztos 15:9-es győzelmet aratva került a legjobb nyolc közé. Ott a görög Vujuka sem okozott gondot.

Az elődöntőben közel 5000 hazai néző buzdította a pástra lépő világ- és Európa-bajnok Velikajat. Az MTK üdvöskéje nem ijedt meg, s már 5:1-re is vezetett. Innen kapaszkodott fel a később világbajnoki címet szerző orosz, s 15:8-ra hozta a találkozót. Mivel a világbajnokságon két bronzérmest hirdetnek, így Márton Anna megszerezte a magyar küldöttség első érmét Moszkvában.

Az MTK vívónőjének az olimpiai kvalifikáció szempontjából értékes 50 pont járt a bronzéremért, s ha a pontverseny jelen állását nézzük, akkor a csapatversenyeken pillanatnyilag olimpiai kvótás orosz, francia és ukrán vívóit leszámítva Európából a lengyel Socha mögött a görög Vujukával holtversenyben a második kvótás helyen áll. (Az olimpiai pontverseny állása)

?Nagyon szerettem volna nyolc közé jutni, ez volt a célom a verseny előtt. Persze, azt is láttam, hogy ezért az olimpiai és világbajnok Zagunist kell legyőznöm. De azt a vb előtt is tudtam a világranglistás helyezésem alapján, hogy ez vár rám. Korábban egyszer vívtam vele tizenöt tust, akkor épphogy kikaptam, úgyhogy nem tartottam tőle, és jól is ment a vívás. A görög lánnyal még sosem találkoztam direkt kieséses asszóban, óriási boldogság, hogy összejött az érem, nagyon sokat dolgoztam, dolgoztunk érte! Köszönöm a Mesteremnek, Gárdos Gábornak, Tibor bácsinak és Feri bácsinak, jöhet a csapatverseny!? ? mondta boldogan Márton Anna.

Éremért jött Moszkvába a férfi kardozó olimpiai bajnok Szilágyi Áron is. A negyeddöntőig nem is volt gond, hiszen egy mexikói és két olasz kardozó legyőzésével jutott a nyolc közé Áron.

Ott az idei Európa-bajnokság döntőjének visszavágója következett. Áron az Eb-n győztesként hagyta el a pástot, Moszkvában végig a német Hartung volt a jobb, s végül 15:11-re legyőzte magyar riválisát. Szilágyi a hatodik helyen zárta a vb-t, s az olimpiai kvalifikáció szempontjából 30 ponttal gazdagodva a ranglista ötödik helyén áll, akár már most kijelenthető biztos olimpiai résztvevőként. (A rangsor legjobb 14 vívója automatikusan olimpiai résztvevő. A férfi kard olimpiai kvalifikációs pontverseny állása. Zölddel jelöltük a biztos olimpiai kvótás helyen állókat.)

A többiek, a nőknél a 64 közé jutó Garam Nóra és Várhelyi Anna az első asszóját elveszítve esett ki.

A férfiaknál hasonlóan járt Iliász Nikolasz és Decsi Tamás. Különösen utóbbi kiesése fájó, hiszen ezzel értékes pontokat veszített az olimpiai kvalifikációs versengésben. Pillanatnyilag 45 ponttal rendelkezik, s az olimpiai kvótát érő helyekre 53 ponttal lehet odaérni jelen állás szerint.

Szatmári András egyiptomi vívón át jutott a 32 közé. Ott a végső győztes orosz Jakimenko következett. Ellene is kiválóan vívott, de a hazai közönség és az egyiptomi-török bíróduó inkább a hazai versenyzőt támogatta. Így Szabó Bence tanítványa 15:12-es vereséggel búcsúzott az egyéni küzdelmektől. Az ő helyzete sem rossz az olimpiai kvalifikáció szempontjából: eddig 28 pontot gyűjtött négy verseny alapján. Hasonló vívással és jó eredményekkel ő is odaérhet az olimpiai résztvevők sorába.

Szerdán az egyéni férfi és női párbajtőrözök következnek. A keddi selejtezőket mindenki sikerrel vette, s a férfiaknál  Boczkó Gábor - F. Limardo (venezuelai), Rédli András - Lee (szingapúri), Imre Géza - Borsky (svájci), Somfai Péter - Pizzo (olasz), a nőknél  Szász Emese - Ilics (szerb), Antal Edina - Kong (hongkongi), Révész Julianna - Navarria (olasz), Budai Dorina - Moellhausen (brazil) asszókkal kezdődnek a direkt kieséses 64-es tábla küzdelmei.

Eredmények:

Férfi kard egyéni, 148 induló.
Világbajnok: Jakimenko (orosz), 2. Homer (amerikai), 3. Dolniceanu (román) és Hartung (német), ? 6. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Somlai Béla), ? 30. Szatmári András, ? 36. Iliász Nikolász, ? 44. Decsi Tamás.

Női kard egyéni, 116 induló.
Vb: Velikaja (orosz), 2. Berder (francia), 3. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor, válogatott edzők: Pézsa Tibor és Gulácsi Ferenc) és Sen (kínai), ? 53. Garam Nóra, ? 62. Várhelyi Anna, ? 65. Mikulik Júlia.

Magyar eredmények:

Férfi kard
A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Lara (mexikói) 15:4, Szatmári-Amer (egyiptomi) 15:13, Iliász-Pakdaman (iráni) 12:15, Decsi-Polossifakis (kanadai) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Berre (olasz) 15:13, Szatmári-Jakimenko (orosz) 12:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:10.
Negyeddöntő: Szilágyi-Hartung (német) 11:15.

Női kard
A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Kaspiarovich (fehérorosz) 15:8, Garam-Sen (kínai) 1:15, Várhelyi-Zagunis (amerikai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Shao (kínai) 15:13.
Nyolcaddöntő: Márton-Zagunis (amerikai) 15:9.
Negyeddöntő: Márton-Vujuka (görög) 15:12.
Elődöntő: Márton-Velikaja (orosz) 8:15.

 

(MOB, hunfencing.hu fotó: hunfencing.hu)