Maximális létszámú magyar öttusacsapat utazik rióba

Maximális létszámú magyar öttusacsapat utazik rióba

Szerdán közleményben tájékoztatta a nemzeti szövetségeket és a nemzetközi sajtót a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a június 1-én zárult olimpiai kvalifikációs időszak utáni kvótások névsoráról. A lista alapján 3 férfi és 2 női kvótát szereztek öttusázóink a kvalifikációs időszakban.

Kasza Róbert és Kovács Sarolta már tavaly kvótát szerzett, s amint az várható volt, Marosi Ádám és Földházi Zsófia az idei kimagasló eredményeinek köszönhetően az olimpiai ranglistás helyezése alapján vált nevezhetővé. Ugyanerre esélye volt Demeter Bencének és Alekszejev Tamarának is, de a UIPM listája csak az előbbi versenyző nevét tartalmazza.

A nemzetközi szövetség a közleményében emlékeztet arra, hogy nemenként egy országból legfeljebb két versenyző szerepelhet majd a 36-36 fős olimpiai mezőnyben, így ott, ahol több kvótaszerző is van - így Magyarországon -, június 15-ig kell jelezni a UIPM-nek, melyik kettőt indítják. Ezt követi majd a második kvótaosztó kör, amelyben a nemzetközi szövetség véglegesíti a résztvevők névsorát.

A magyar szövetség ? amint arról Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatta az MTI-t - napokon belül állást foglal, majd megteszi a javaslatát a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Kasza Róbert tavaly azzal jutott kvótához, hogy az augusztusi, bath-i Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett. Ugyanott Kovács Sarolta csak 25. lett, de az élcsoportban kedvezően alakultak az eredmények, így a berlini világbajnokságon előzőleg - július elején - elért hatodik helye visszamenőleg még éppen kvótát ért a számára. Ha ez nem lett volna, a vasárnap véget ért moszkvai vb-n is közvetlen kvótához jut, mivel aranyérmes lett, márpedig az első három hellyel egyenes ági kvalifikáció járt.

Marosi ezúttal lemaradt ugyan a vb-döntőről, de előtte sorozatban szállította a kiemelkedő eredményeket, a világkupában Kairóban második, Rio de Janeiróban harmadik, majd Kecskeméten megint második volt, a sorozat döntőjében, Sarasotában pedig hatodik lett. Hasonlóan jól szerepelt Földházi is, aki Kairóban és Rio de Janeiróban negyedik, Kecskeméten, illetve az egyesült államokbeli döntőn pedig második lett, míg a vb-n nyolcadikként végzett. Demeter a kecskeméti vk-n a dobogó harmadik fokára állhatott, emellett többször végzett a tizedik hely környékén.