Meggyújtották az olimpiai lángot

Meggyújtották az olimpiai lángot

Ünnepélyes keretek között meggyújtották az olimpiai lángot a hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában.

A ceremónia az olimpiai himnusz eléneklésével vette kezdetét ? a dalt a Szpiridon Szamarasz, Kosztisz Palamasz szerezte. Ezt követte a rendező ország, Brazília, majd Görögország nemzeti himnusza, természetesen mindkettő eredeti nyelven. Elsőként az ókori Olümpia polgármestere, Eutumiosz Kotzasz köszöntette a megjelenteket, majd a riói olimpia szervező bizottságának elnöke, Carlos Nuzman lépett a pódiumra. Később Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt.

?Biztosíthatunk mindenkit, hogy a brazil emberek lelkesedésével és támogatásával hitet és örömet adhatunk napjaink gondterhelt világának. A remény üzenete talán a legfontosabb, amit az olimpiai játékok közvetíthetnek Riónak, Brazilíának, sőt az egész világnak? ? fogalmazott a NOB első embere, az 1976-os montreali olimpia bajnoka.

A láng meggyújtását Katarina Lehou színésznő végezte ? ő gyújtotta meg a lángot a 2014-es szocsi téli olimpia előtt, illetve a 2014-es (Nanjing) ifjúsági nyári- és a 2016-os (Lillehammer) ifjúsági téli olimpia előtt is ?, aki Héra ókori görög istennő főpapnőjének szerepét játszotta. Több papnak öltözött férfi és nő is részt vett az eseményen ? a ruhákat a ciprusi születésű Eleni Kyriacou tervezte.

Idén 80 éve annak, hogy a lángot futók viszik és adják kézről kézre Olümpiától az aktuális ötkarikás játékok helyszínéig ? erre ugyanis először 1936-ban, a berlini olimpia előtt volt példa. Idén az első fáklyavivő Elefteriosz Petruniasz világbajnok görög tornász (gyűrű) volt. A 25 esztendős vb-győztes ? aki karrierje első olimpiájára készül ? a hagyományoknak megfelelően egy rövid szünettel szakítja majd meg futását, amit Pierre de Coubertin báró, az olimpiai mozgalom atyjának tiszteletére tesz. Petruniasz a lángot Giovane Gáviónak adja át, a kétszeres olimpiai bajnok röplabdázó lesz az első brazil fáklyavivő 2016-ban.

A ceremónián Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapest2024 Olimpiai Védnöki Testület tagja, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány elnöke is jelen volt.

A lángot 12 ezren viszik majd, köztük Görögországban az athéni Eleonasz menekülttábor egyik tagja is. A láng egyedi, brazil dizájnnal kidolgozott, az ötkarikás játékok szelleme mellett a brazil emberek kedvességét és az ország természeti sokszínűségét hivatott jelképezni. A csütörtöki ceremónia után tizenkét nappal később érkezik meg a láng Brazíliavárosba, majd a fővárosból indulva több mint 300 brazil települést érintve jut el az olimpia helyszínére, Rióba.

A riói olimpia augusztus ötödikén veszi kezdetét a megnyitó ünnepséggel, és augusztus 21-ig tart. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság összes (206) tagországa képviseli magát legalább 1 sportolóval/parasportolóval, megközelítőleg 10.500 olimpikon érkezik Brazíliába. Két új sportág is debütál: a golf és a rögbi.

(MOB, fotó: olympic.org, a mellékelt fotógalériát Szalay-Berzeviczy Attila készítette)