Megkezdi brazíliai útját az olimpiai láng

Megkezdi brazíliai útját az olimpiai láng

Holnap kezdetét veszi az a kilencvenöt napos túra, melynek során Brazília lakosságának (mintegy 204 millió fő) kilencven százalékához elér majd az olimpia egyik legismertebb jelképe, az olimpiai láng.

Brazíliába érkezése előtt a láng ? hagyományaihoz híven ? megjárta Görögországot, az olimpia bölcsőjét, majd tett egy rövid megállót Svájcban, hogy bemutassák a nagyközönségnek a Lausanne-i Olimpiai Múzeumban.

A fáklyavivők 329 fenséges brazíliai városon és falun keresztül adják tovább egymásnak az olimpiai lángot, hogy aztán az augusztus ötödikei megnyitón ünnepélyes keretek között is lobogjon a Riói Olimpiai Stadionban, ?zöld utat adva? a játékoknak.

Május 3-án Brazíliavárosban ismét útjára indul a jeles fáklya. Húszezer kilométeres szárazföldi és tízezer mérföldes légi útvonala során csaknem tizenkétezer futó adja kézről kézre az olimpia egységét nyolcvan éve jelképező lángot.

A fáklya rendkívül különleges dizájnt kapott erre az évre, különböző színárnyalatok utalnak Brazília sokszínűségére. Az arany a napot, a kék a tenger hullámait, a zöld a Riót körülölelő hegyeket, a sötétebb színek pedig a földet, elsősorban a világhírű Copacabana homokos partját szimbolizálják.

Természetesen az olimpiai ötkarika is helyett kapott a fáklyán, akárcsak a futók fehér pólóján, a sárga és zöld csíkok mellett. A békét, a lángot és Brazíliát testesítik meg ezek a színek.

(MOB, fotó: olympic.org)