Mohamed Aida és Knapek Edina olimpiai kvótát szerzett Rióra

Mohamed Aida és Knapek Edina olimpiai kvótát szerzett Rióra

A havannai Grand Prix-verseny szombati eredményei alapján eldőlt, hogy Mohamed Aida és Knapek Edina is indulhat a riói olimpia női tőrversenyében. Így már 6 magyar vívó, összesen 85 sportolónk szerzett olimpiai kvótát, vagy teljesítette az ötkarikás induláshoz szükséges szintet. Knapek harmadik, Mohamed hatodik olimpiáján vehet részt.

A havannai verseny indulóinak ismeretében már biztos volt, hogy az egyik nagy rivális, akitől tartani lehetett a kvótaszerzés alakulásának szempontjából, a kanadai Harvey nem indul a versenyen. Így már a rajt előtt szinte biztos volt Mohamed olimpiai indulása. Knapek számára is biztató volt a helyzet, s az első kötelezőt, a 64-es táblára való felkerülést sikerrel teljesítette. De sikerült Varga Gabriellának is ez a feladat, és így a kiemelt Mohamed mellett még további két magyar volt versenyben a 64 között az olimpiai kvótáért.

Mohamed és Knapek teljesítette az első feladatot, és bejutott a 32 közé. Varga viszont búcsúzott, így lemondhatott az olimpiai álmokról. A 16-ba egyik magyar sem jutott be, és még mindig nem örülhettünk két olimpiai kvótának, hiszen amennyiben a kínai Liu bejut a fináléba, és a lengyel Knop elődöntős, akkor csak egy kvótánk van. Az eredmények azonban kedvezően alakultak, a lengyel Gruchala legyőzte a kínai Liu-t, s ezzel eldőlt: a  40 éves, két gyermekes családanya Mohamed Aida és a 38 éves, egy kisfiú édesanyja, Knapek Edina is felállhat a pástra Rióban az olimpián.

Női tőrben, ahol nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, ott az ötkarikás pontszerző ranglista első 14 helyezettje, illetve a kontinensek további két legjobbja szerezhette meg az olimpiai részvétel jogát. Egy országból maximum két vívó juthatott el az olimpiára. Két versenyző eredményét figyelembe véve Mohamed a ranglista 12. helyén végzett, Knapek pedig a 15. pozícióban legjobb európaiként vívta ki az olimpiai részvétel jogát.

 

(MOB, fotó: MTI/Földi Imre)