Nagyokat lépnek a magyar judósok a riói kvalifikáció felé!

Nagyokat lépnek a magyar judósok a riói kvalifikáció felé!

Két aranyéremmel és országok közötti tabellagyőzelemmel zárt a magyar judoválogatott az elmúlt hétvégén a Zágrábban rendezett olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n. A magyar judósok hétről-hétre halmozzák az érmeket. Ez biztató nem csak Rio, hanem a júniusi Európa Játékok tekintetében is. Nagy András sportigazgató-szakágvezető nagy fegyverténynek tekinti sportolóink sikeres menetelését.

Zágrábban 50 ország több mint 400 judósa lépett tatamira. A judoinfo.hu szakportál beszámolója alapján Krizsán Szabolcs és Tóth Krisztián arany-, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett, Bor Barna az ötödik, Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett a rangos viadalon.

"Ez a verseny azért is volt fontos, mert itt már száz százalékkal számolták a pontokat a korábbi ötvenhez képest. Kitűnő teljesítmény félszáz ország közül az élen végezni! A négy érem tükrözi a felkészülésünket, nagy lépés a riói kvalifikáció felé" - hangsúlyozta a mob.hu-nak Nagy András.

A szakember a válogatott programjával kapcsolatban elmondta, az előttünk álló hétvégén Bakuba utaznak, ahol Grand Slam-tornán vesznek részt. "Tóth Krisztián és Joó Abigélt most nem uatzatjuk, a többieknek azonban újabb lehetőséget adunk a pontgyűjtésre. Baku után Budapesti Grand Prix következik, aztán jön számunkra az Európa-bajnokság, ami valójában a bakui Európa Játékok lesz."

A szingapúri ifjúsági olimpiai ezüstérmes, Héraklész-díjas Tóth Krisztián korábban a világranglista első helyének megszerzését tűzte maga elé, most újabb nagy lépést tett e felé, míg az olimpiai kvalifikációs sorozatban a férfiaknál a világ összes judósát tekintve (valamennyi súlycsoportban) ő szerezte eddig a legtöbb pontot - számol be a judoinfo.hu.

A londoni olimpián ötödik helyet szerző, korábban szintén Héraklész-első Joó Abigél a zágrábi bronzzal pályafutásának huszonkettedik érmét szerezte meg a világkupa-sorozatban.

(MOB/VF, fotó: IJF, Záhonyi Tamás)