Négy magyar aranyérem, újabb A-szintek Londonban - tovább bővült a riói kvótás úszóink sora

Négy magyar aranyérem, újabb A-szintek Londonban - tovább bővült a riói kvótás úszóink sora

Fantasztikus napot zártak a magyarok a londoni úszó Európa-bajnokság csütörtök délutáni döntőiben. Kapás Boglárka 800m gyorson, Hosszú Katinka 200m vegyesen, Cseh László 200m pillangón és a 4x200m női gyorsváltó aranyérmet nyert. Mellette 2 ezüst- és 1 bronzérmet is begyűjtöttek úszóink.

Már a délelőtti előfutamok során Bohus Richárd olimpiai A-szintet úszva jutott a középdöntőbe 100 méter gyorson, így ő lett a 27. magyar úszó, aki kvalifikálta magát Rióba. Verrasztó Evelyn is újabb A-szintet úszott, méghozzá 200 m gyorson.

"Ezt nem hiszem el, ez tényleg őrület... Ősszel hetekig mind a két karom fel volt kötve, a régi sérülésem miatt a bal csuklómba betettek még csavarokat, de közben eltört a könyököm, azt is meg kellett csavarozni. Most van bennem négy, nyilván megváltozott a fajsúlyom így már, ez is segíthetett - mondta nevetve Bohus Richárd. - Az edzőm a sérüléseimet már csak aszerint osztályozza, hogy időben történt-e ahhoz képest, hogy mikor jön a következő verseny... Komolyat most nem tudok mondani. Hihetetlenül boldog vagyok. Úgy fest, négyévenként felbukkanok..."

Női 100 méter pillangón Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is visszalépett, így Szilágyi Liliána ugrott csak vízbe a magyar úszók közül. Szilágyi idei legjobb idejét megúszva, javítva eddigi "A" szintes eredményén, ötödikként ment tovább a középdöntőbe.

A férfiaknál 800 gyorson Gyurta Gergely besurrant a döntőbe, a nyolcadik legjobb időt úszta. A Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna összetételű 4x200-as gyorsváltó a második legjobb idővel jutott fináléba a spanyolok mögött. Verrasztó 1:58.55 perces idővel megúszta az olimpiai A-szintet (1:58.96), a váltó pedig riói kvótás időt úszott.

Az esti döntők sorát a női 800m gyors nyitotta. Kapás Boglárka remekül felépítetve, végig saját iramát diktálva biztosan szerezte meg az aranyérmet. Az óra 8:21.40-et mutatott, ami jobb, mint az eddigi ?A? szintes olimpiai ideje.

"Nagyon jól összerakott úszás volt. Sose éreztem magam ennyire jó formában, de jobb időt szerettem volna elérni. Ehhez ennél gyorsabban kell kezdeni" - értékelt Kapás.

A következő fináléban Hosszú Katinka 200m vegyesen rajt-cél győzelmet aratott. A finálé másik résztvevője, Verrasztó Evelyn az ötödik helyen ért célba. Hosszú ebben a számban sorozatban negyedszer nyert a kontinensviadalokon, s pályafutása 12. Eb-aranyérmét nyerte. Londonban harmadszor győzött.

Bohus Richard 100m gyorson 0.07 századdal elmaradt délelőtti eredményétől, és nem jutott be a pénteki fináléba.

Szilágyi Liliána viszont a 100m pillangó középdöntőjében tovább javította ?A? szintes eredményét. Az 57,83 a negyedik helyen juttatta be a pénteki döntőbe.

Hosszú Katinka a 200m vegyes eredményhirdetéséről sietett a 100m hát rajtjához. Az elmúlt évi kazanyi idejétől 0,16 századdal elmaradva nyert ezüstérmet.

Cseh László egy pillanatra sem adott esélyt riválisainak. Az első métertől a célig, csak az ő feje emelkedett ki elsőként a 200m pillangón.  Megjavítva eddigi legjobb "A" szintes eredményét fölényesen, 1:52.91 perces idővel nyerte az aranyérmet.

"A kazanyi vb-n is képes lettem volna ilyen időre, de ez most jött ki. Szerettem volna megdönteni az Európa-csúcsomat, de azért annak örülök, hogy 1:53 perc alatt értem célba. Úgy érzem, az olimpián ennél még jobb formában lehetek" - értékelt Cseh.

Kenderesi Tamás gyengén kezdett az első 50-en, elmaradt az előfutamban elért egyéni legjobbjától, de 1:55.39 perces idejével így is harmadik lett pályafutása első felnőtt világversenyén, ráadásul mindössze négy századdal volt lassabb a második, dán Viktor Bromernél.

"Nagy hajrá volt, ha előbb kezdem, lehet, megvan az ezüst is, de az is lehet, hogy akkor nem lesz ilyen erős. Azt éreztem, hogy a tegnapi egyéni rekord sokat kivett belőlem" - mondta Kenderesi.

Sebestyén Dalma a 200m mell elődöntőjében 0.06 századdal lemaradva az egyéni csúcsától nem jutott a szám döntőjébe.

A nap zárásaként a magyar női 4x200m gyorsváltó Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállításban nemcsak az aranyérmet szerezte meg, hanem a riói olimpiai indulásért versengő négy váltó rangsorában az élre állt. Ne felejtsük el Késely Ajnát sem, aki a délelőtti előfutamban segítette a fináléba a váltót.

A négy bajnoknő nyilatkozata a MUSZ Facebookoldalán:

Hosszú Katinka: "Nem esett túl jól, de az volt a taktikám, hogy előnyt szerezzek az első százon, mert tudtam, hogy a vége nehéz lesz ennyi úszás után. Azért reménykedtem, hogy vész esetén a lányok esetleg behúznak a célba, mondtam is magamnak: ezt innen nem veszíthetem el. Ez messze a legkedvesebb érmem ezen az Európa-bajnokságon!"

Jakabos Zsuzsanna: "Majdnem belehaltam, annyira nehéz volt a vége, de az, hogy nem repülőrajttal úsztam 1:58-at, ez így teljesen rendben van."

Verrasztó Evelyn: "Ennél nincs jobb érzés, 2010 után újra megnyerni ezt a számot. Soha nem gondoltam volna, hogy ez összejöhet, úgyhogy nagyon-nagyon köszi, lányok!"

Kapás Boglárka: "Úgy álltam fel a rajtkőre, hogy most mindenkit leverek és utolérek. Amikor az utolsó hosszra fordultam, és láttam, mennyire jól állok, már tudtam, ezt megnyerjük, mert Katkát nem érik utol."

(MOB, fotó: MTI/Kovács Anikó)