Nem kell aggódni a víz tisztasága miatt Rióban

Nem kell aggódni a víz tisztasága miatt Rióban

A szervezők szerint a vitorlázóknak semmi okuk az aggodalomra a víz tisztaságát illetően a 2016-os olimpián Rio de Janeiróban.

 A vitorlázók első olimpiai tesztversenyét vasárnap tartották meg, és bár a közelmúltban számos kritika érte a víz tisztaságát a Guanabara-öbölben, a rendezők lehűtötték a kedélyeket.

?A próbaversenynek pozitívak voltak a tapasztalatai, és kijelenthetjük, hogy a víz kellően tiszta, biztonságos a sportolókra nézve? ? nyilatkozta az olimpia fenntarthatóságáért felelős vezetője, Julie Duffus.

Az összképet árnyalja, hogy a pályázatban az az ígéret szerepelt, hogy nyolcvan százalékkal tisztább lesz a Guanabara-öböl 2016-ra, ez azonban immár biztosan nem tartható.

?Sajnálom, de a játékokig nem tudjuk teljesen megtisztítani az öblöt? ? mondta Eduardo Silva, Rio polgármestere még egy júniusi sajtótájékoztatón, de Rodrigo Garcia, Rio 2016 sportigazgatója is megszólalt az ügyben:

?Megértjük a sportolók aggodalmát. A jövőben az öt vitorláspályára fogunk koncentrálni, és mindent megteszünk azért, hogy zavartalanul le lehessen bonyolítani az olimpiai küzdelmeket."

Alastair Fox, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) vezetője nemrégiben arra panaszkodott, hogy a vízben mindenféle tárgy úszkál az öbölben, kanapétól ajtón keresztül halott kutyával már mindennel találkoztak a versenyzők, márpedig az olimpiáig mindenképpen meg kellene oldani ezeket a problémákat.