Nem a kvótát megszerző Tomai Balázs indul Rióban

Nem a kvótát megszerző Tomai Balázs indul Rióban

Vadnai Benjámin indulhat Laser hajóosztályban a riói olimpián, miután megnyerte a válogatót öccse, Jonatán és a kvótát megszerző Tomai Balázs előtt.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége még 2014 nyarán úgy határozott, hogy ha hármuk közül valaki megszerzi az ötkarikás indulási jogot, azt a nemzetközi sportéletben bevett módon nem önmagának, hanem a magyar vitorlássportnak szerzi. A kiutazásra való jogosultságot a meghatározott négy nemzetközi versenyből álló válogatósorozaton első versenyző érdemli majd ki.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok Vadnai Benjámin a négy kijelölt versenyből ? miami világkupa, a Las Palmas-i Európa-bajnokság, a Palma de Mallorcán rendezett EUROSAF-verseny és a most zárult mexikói világbajnokság ? háromszor a legjobbnak bizonyult. A versenyzők eredményeit százalékosan értékelték, kiejtve a legrosszabb teljesítményt.

A kvótát Tomai Balázs a tavalyi vb-n gyűjtötte be. Rióban vitorlázásban a 20 éves Vadnai Benjáminon kívül a szintén lasereres Érdi Mária és Finndingiben Berecz Zsombor képviselheti a magyar színeket, valamint a szörfös Gádorfalvi Áron és Cholnoky Sára.

AZ OLIMPIAI VÁLOGATÓK EREDMÉNYE

1. Vadnai Benjamin (BYC) 91.33 pont
2. Vadnai Jonatán (BYC) 110.33 pont
3. Tomai Balázs (MVM SE) 145.72 pont
 

(MOB/MTI, fotó: Szekeres László)