Nincs magyar olimpiai kvóta az ökölvívó vb-n

Nincs magyar olimpiai kvóta az ökölvívó vb-n

A dohai olimpiai kvalifikációs ökölvívó világbajnokság második napján a 19 éves, Eb-bronzérmes Csóka Nándor (52 kg) a Costa Rica-i David Jimenez Rodriguez el­len mérkőzött és 2-1 arányban alul maradt. Előző napon a másik magyar, Harcsa Zoltán veszített, így egyik versenyzőnk sem menetelhetett tovább a riói kvótát érő helyezésért. A jövő évi kvalifikációs tornákon lehet még esélyünk az olimpiai indulási jogot megszerezni.

A leg­utób­bi vb-n még a 49 kg-ban bronzérmes Jimenez volt az esélyesebb. A világranglistán előkelőbb helyen állt, mint ellenfele, s emellett a tapasztalat dolgában is felé billent a mérleg. Csóka igen fiatal és kevés nemzetközi rutinnal rendelkezett.

Az első menetben az előnyösebb testalkatú Csóka jól alkalmazkodott az ellenfeléhez,  kintről bunyózott, tempóból ütött vissza, sikeresen. Küzdőszellem és győzni akarás dolgában nem érheti szemrehányás a miskolci M1 Fitness versenyzőjét. Talán a még több kezdeményezéssel hathatott volna a bírókra, de az első menetben nagyszerűen oldotta meg a feladatát. A második menetet csak az egyik pontozó adta Csókának, a másik kettő úgy látta, hogy Jimenez volt az erőteljesebb és a gyorsabb. Végig nagyon komoly iramú volt a mérkőzés, s energikus bokszot láthatott a közönség. A harmadik menet is szoros volt, mint ahogy a teljes mérkőzés. Az egyik pontozó végül mindhárom menetet Csókának adta, a másik kettő 29-28 arányban Jimenezt látta jobbnak.

Siroki Norbert, Csóka klubedzője értékelte az összecsapást.

?Úgy, hogy csak egyszer láttam a történteket, még nem néztem vissza a meccset egyszer sem, fel vagyok háborodva a pontozáson, mert én úgy láttam, hogy az első és a harmadik menetet is Nándi nyerte. Szerintem jól bokszolt. Annak ellenére, hogy a kritikus második menet elején viszont odaállt és kapott is néhány ütést, amit nem kellett volna. A harmadik menetben a balkezeseket jól előkészítette és tempóból ütött, ahogy kell. Az lehetett a gond, hogy kapott egy-két látványos horgot, lent maradt a keze, és a feje hátra csuklott. Erre a látványra vevők lehettek a pontozók. Meg kell még tanulnia, hogy ha kap is ütést, azt dugja el, ne legyen az ilyen szembetűnő. Nagyon sajnálatos a végeredmény, mert Nándi nem volt nehéz ágon, és várhattak volna rá újabb meccsek?"

Ezzel a magyarok számára befejeződött a világbajnokság, a riói indulás jogát a jövő évi kvalifikációs versenyeken lehet megszerezni. Az első lehetőség a kontinentális kvalifikációs verseny lesz 2016. április 20. és május 1. között Isztambulban, ahol minden súlycsoportban három kvótát osztanak ki.

 

(MOB-MÖSZ)