Nyolc magyar judós utazik az olimpiára

Nyolc magyar judós utazik az olimpiára

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Judo Szövetség közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően nyolc magyar judós utazhat a riói olimpiára.

Ahogy arra számítani lehetett, a világranglista alapján nyolc magyar judós szerzett kvótát az augusztusi, riói olimpiára. Három nő és öt férfi cselgáncsozó képviseli hazánkat az ötkarikás játékokon: Csernoviczki Éva (-48 kg), Karakas Hedvig (-57 kg), Joó Abigél (-78 kg), Ungvári Miklós (-75 kg), Csoknyai László (-81 kg), Tóth Krisztián (-90 kg), Cirjenics Miklós (-100 kg) és Bor Barna (+100 kg).

"Decemberben, illetve januárban is tudtuk, hogy hét és kilenc között lesz ez a szám, de csak most vált véglegessé" - fogalmazott Tóth László, a szövetség elnöke az MTI-nek, hozzátéve, hogy a nyolc egyenes ági kvalifikációval Magyarország az első tíz között van. - Rutinos csapat fog tatamira lépni, a versenyzők valamennyien esélyesek arra, hogy pici szerencsével és megfelelő sorsolással érmes helyezést érjenek el. Úgy gondolom, hogy londoni eredményeinket meg fogjuk tudni erősíteni, illetve túl is tudjuk szárnyalni.?

Tóth László elnök emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy négy olimpiai ciklus után lesz ismét magyar bíró cselgáncsban a játékokon. Gratulált Fridrich Annamáriának, hogy bekerült a 14 kiválasztott közé, ami ? mint jelezte ? már csak azért sem volt könnyű, mert a londoni 26-hoz képest jelentősen csökkent a létszám. Megemlítette még, hogy egy rotációs rendszernek köszönhetően az olimpián az összes versenyző mellett ott lehet majd a saját edzője, amiért köszönetet mondott a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A legnagyobb lemaradó Gercsák Szabina: a 70 kilogrammos súlycsoportban érdekelt judós az Almatiban rendezett Grand Prix-versenyen hetedik helyen végzett, ám ennek ellenére kicsúszott a kontinentális kvótát érő helyről. A férfiaknál a 81 kg-os súlycsoportban hárman is közel kerültek a kvalifikációhoz (a kijutó Csoknyai mellett Krizsán Szabolcs és Ungvári Attila), ám mivel súlycsoportonként csak egy versenyző indítható, így ők nem lesznek ott Rióban.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)