Példát mutatott sportszerűségből a Rióba készülő magyar tollaslabdázó

Példát mutatott sportszerűségből a Rióba készülő magyar tollaslabdázó

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából rendkívül fontos Európa-bajnokságon olyat tett Sárosi Laura, amire sokáig fogunk emlékezni. A magyar tollaslabdázó sportszerűségből jelesre vizsgázott Franciaországban.

A franciaországi kontinensbajnokságon - mely az utolsó pontszerző verseny volt az olimpiai kvalifikációs időszakban - Sárosi Laura az első körben könnyedén legyőzte horvát ellenfelét, ám ezután a szerencse nem szegődött mellé, hiszen a negyedik kiemelt Karin Schnaasét kapta. Rögtön az első szettben szinte eldőlhetett volna a meccs, hiszen a német tollaslabdázó cipője elszakadt, gyakorlatilag használhatatlanná vált, így kellett volna játszania a mérkőzés hátralévő részében, mivel a szabályok értelmében nem tarthat szünetet, hogy újabb pár cipőt hozzon. Ekkor jött Sárosi Laura fair play-cselekedete.

"A bíró odajött, és megkérdezte, mi legyen. Ránéztem a német lányra és megkérdeztem, hányas a lába, szerencsére pont akkora volt, mint az enyém. Volt a táskámban egy váltócipő, mivel én egy másik versenyről jöttem az Eb-re, ezért azt odaadtam neki és pont jó volt a lábára " idézte fel az esetet a mob.hu kérdésére Sárosi Laura, akit épp utazása előtt nem sokkal kaptunk mikrofonvégre a ferihegyi reptéren. "Meg sem fordult a fejemben, hogy ne így cselekedjek. Azt hiszem, a legtöbb sportoló ugyanígy tett volna."

Sárosi Laura kontextusba helyezte az Európa-bajnokságot és annak súlyát is, aminek ismeretében még inkább becsülendő cselekedete. A negyedik kiemelt német egyébként szoros, egyórás mérkőzésen győzte le a magyar lányt három szettben (a harmadik játszmában 18?18 volt, innen kapott ki).

"Az Eb az utolsó verseny volt a kvalifikációs időszakban, ráadásul nagyon értékes pontokat lehetett szerezni. Ha legyőztem volna Schnaasét és továbbjutok, szinte biztosan meglett volna a kvóta, mert rengeteg pontot kaptam volna" folytatta a magyar tollaslabdázó. " A mérkőzés után is úgy éreztem, hogy helyesen cselekedtem, nem lennék boldogabb, ha úgy lenne kvótám, hogy a fair play szellemét nem tartom a szemem előtt."

Sárosi ranglistás helyezése alapján nem lesz automatikus résztvevője a riói olimpiának, azonban a várólistán az első vagy rosszabb esetben a második lesz, így jó eséllyel kvótát szerez ? ez két-három héten belül kiderül. Addig izgulhat, de legalább szép környezetben.

"A tollaslabdázóknál májustól májusig tart a kvalifikációs időszak, én kb. 25 versenyen voltam az elmúlt egy évben. Most 2-3 hét, tollaslabdától mentes pihenő következik" mondta Sárosi, aki előre tekintett a nyári időszakra is. "Később egy másfél hónapos portugáliai edzőtáborba utazom, majd az olimpia előtt Brazíliában fogok készülni."

Sárosi hozzátette: ő az első magyar tollaslabdázó, aki nemzetközi felnőtt versenyt nyert, és nagyon örül neki, hogy Magyarországon egyre több emberhez eljut a sportág. Nem mellesleg Sárosi Laura 20 év után az első magyar tollaslabdázó lehet az ötkarikás játékokon.

FRISSÍTÉS (MTI)

Csorba József, a magyar szövetség elnökének beszámolója szerint azonban Sárosi alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt.

"A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára" - nyilatkozta Csorba József az MTI-nek. Hozzátette, a vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán.

"Mi nagyon örülünk neki, hogy Laura így döntött. Ezzel egyrészt bebizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember, másrészt ráirányította a sportágunkra a figyelmet" - hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, Sárosi az első szabadkártyát érő helyen fog állni a csütörtöki világranglistán, márpedig tudomása szerint a nemzetközi szövetség három szabadkártya odaítéléséről dönt május második felében.

"Nagy várakozással és nagy reményekkel várjuk ezt a döntést. Nyilván el fogjuk fogadni, de picit csalódott lennék, ha ezek után nem kapnánk meg a szabadkártyát. Őszintén mondom, nagyon megérdemelné Laura, aki nagyon sokat tett az egész sportág elfogadottságáért és szépségéért sportszerű gesztusával, amely maximálisan összhangban van az olimpiai eszmével."

(MOB/Ilku Miklós, fotó: MOB/Szalmás Péter)