Sidi Péter olimpiai kvótát szerzett rióra!

Sidi Péter olimpiai kvótát szerzett rióra!

A négyszeres olimpikon, világ- és Európa-bajnok puskás Sidi Péter a dél-koreai Csangvonban rendezett világkupán 208.2 körrel megnyerte a férfi légpuskaszámot, és ezzel Rióra megszerezte az ötkarikás indulási jogot.  Az olimpikon sportlövő a harmadik kvótát hozta Magyarországnak a 2016-os játékokra.

Sidi a világkupán az ötödik helyen került a nyolcas döntőbe (627.6 körrel), de mivel a fináléban minden elölről kezdődik, az alapversenyben elért helyezési számnak nagy jelentősége nincsen.

Sidi fölényére jellemző, hogy az alapversenyt nyerő és a végeredményben második ifjúsági olimpiai bajnok kínai Yang Haorant 1.5 körrel előzte meg.

"A döntőbe jutott nyolc versenyző közül négy már korábban megszerezte a riói indulási jogot. Péternek már a hetedik hely is elég lett volna a fináléban a kvótához, de ezzel nem elégedett meg, kiváló versenyzéssel megnyerte a világkupát, így biztosan szállítja a kvótát a nemzetnek" - nyilatkozta a mob.hu-nak a helyszínről Győrik Csaba szövetségi kapitány.

Sidi Péter az ötödik olimpiájára készülhet. Részt vett a sydneyi, az athéni, a pekingi és a londoni ötkarikás játékokon. Legjobb eredményeként 2008-ban a légpuskások közt hatodik lett, csakúgy, mint 2012-ben a kisöbű sportpuska versenyszámban.

A másik magyar induló az ifjúsági olimpia bronzérmes Péni István a kilencedik helyen végzett 625.7 körrel, csupán 0.3 tizeddel maradt le a fináléról. A mindössze 18 éves sportolónak még lesz lehetősége akár a dél-koreai világkupán kvótát szereznie a sportpuska számokban.

"Nagyon dícséretes az a teljesítmény, amit Pisti produkált a felnőttek között. Ígéretes tehetség, aki az ifjúsági mezőny után a felnőttek közt is bizonyít!" - értékelt a MOB Kiemelt Edző Programjának szakembere.

Megkezdték versenyüket a 25 méteres női sportpisztolyosok is. A 30 precíziós lövés után Csonka Zsófia 3 körrel lemaradva a még döntős helyezéstől a 29., Nemes Adrienn a 42., a már korábban olimpiai kvótát szerző Tobai-Sike Renáta a 61. helyen várja a szombati 30 gyors sorozatot.

"A három sportpisztolyos hölgy közül Csonka Zsófia reménykedhet a döntőbe jutásban, de ehhez a harminc gyors lövésben nagyon oda kell tennie magát!" - zárta a tájékoztatást Győrik Csaba.

Sidi Péter, Tobai-Sike Renáta mellett a második magyar sportlövő, aki kvótát szerzett Rióra. A harmadik részvételi jogot a vitorlázó Berecz Zsombor vívta ki.

(MOB-MSSZ, fotó: MOB/archivum)