Szász Emese Európa-bajnoki bronzérmével nagyot lépett Rio felé

Szász Emese Európa-bajnoki bronzérmével nagyot lépett Rio felé

A svájci Montreuxban a női párbajtőr és a férfi tőr egyéni küzdelmeivel kezdődött a 2015-ös olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság. Szász Emese meg sem állt az elődöntőig, ahol 15-10-re kikapott a későbbi győztes orosz Violetta Kolobovától, azonban így is bronzéremmel búcsúzott, az olimpiai kvalifikációhoz pedig 30 ponttal gazdagodott.

Az előcsatározások során  Szász Emese mellett Budai Dorina és Antal Edina jutott fel a 64-es táblára. Egyedül a bakui Európa Játékokra készülő fiatal Kun Anna búcsúzott a selejtezők során. Ezután Antal a 64, míg Budai a 32 között vérzett el.

A világranglistát vezető Szász viszont szupersztárokon át jutott egészen az elődöntőig. Először a franciák világbajnokát, Maureen Nisimát győzte le 15:8 arányban, majd az olimpiai és világbajnok német Britte Heidemann is hasonlóan járt a magyar párbajtőrözőnő elleni asszójában. Következett a svájci Európa-bajnok Tiffany Geroud, aki igen megizzasztotta Emesét. Az asszó elején már négy találattal vezetett a svájci vívónő, de Szász utolérte, s végül 15-14-re nyert. Az éremért  ismét egy olimpiai érmes, világbajnok, a román Ana Branza következett, de ő is meg kellett, hogy hajoljon a magyar klasszis előtt. Az elődöntőben az orosz Kolobova tűnt az eddigi ellenfelek közül a legverhetőbbnek. Mégsem a magyar lány jött le győztesként a pástról. Eredményével, a bronzéremmel és az ezért járó 30 ponttal hatalmas lépést tett Rio felé.

?Emese egyszerűen elfogyott a végére. Ugyanakkor csak az elismerés hangján szólhatok róla. Nemcsak azért, mert klasszisok sorát győzte le, hanem azért is, mert olyanoknál bizonyult jobbnak, akik ellen nem volt feltétlenül pozitív az eddigi mérlege. Elégedett én soha, vagy csak nagyon ritkán szoktam lenni, de ez a produktum abszolút elfogadható. Arról nem is beszélve, hogy az olimpiai indulás szempontjából ez az eredmény rendkívül megnyugtató, jó pozícióból vághatunk neki a világbajnoki felkészülésnek? - nyilatkozta Kulcsár Győző, Szász Emese mestere.

A nap másik versenyén a férfi tőrözök között Dósa Dániel, Szabados Gábor, Németh Gábor és Szabados Kristóf is feljutott a 64-es táblára, de ott első asszóját elvesztve fejezte be a kontinensviadalt.

Vasárnap a férfi párbajtőrözők és a női kardozók lépnek pástra.

 

(MOB/hunfencing.hu Fotó: hunfencing.hu)