Szász Emesének is megvan az olimpiai kvótája!

Szász Emesének is megvan az olimpiai kvótája!

A magyar párbajtőrvívó Szász Emese megszerezte Budapesten az olimpiai kvótát, így részt vehet Rióban az ötkarikás játékokon. A Vasas sportolója a harmadik olimpiáján képviselheti Magyarországot. Kulcsár Győző vb-ezüstérmes tanítványa a 7. vívónk, aki utazhat Rióba, a Magyar Csapat (olimpiai szintes és kvótás versenyzők) már 88 fős.

Az immár kvótás Szász Emese a WestEnd GP, Sákovics József emlékversenyen a hatodik helyen zárt.

A magyar versenyző a kvalifikációs sorozat utolsó, budapesti versenye előtt kvalifikációt érő helyen állt a rangsorban, de ahhoz, hogy ezt megőrizze, maga mögött kellett tartania két legnagyobb ellenfelét, a tavalyi vb-ezüstérmes svéd Emma Samuelssont és az olimpiai és világbajnok német Britta Heidemannt.

Heidemann már az első találkozóján hosszabbításban, egyetlen tussal kikapott észt riválisától. Következett Samuelsson, aki meggyőző vívással jutott a 32 közé. Rögtön e találkozó után lépett pástra Emese az ukrán Kryvytska ellen. Ha veszít, elúszik az olimpia, ha nyer, akkor tovább tart a versenyfutás a svéd riválissal. A második körben aztán a svéd nem bírt az olasz Rizzivel, ami magyar kvótát ért, ráadásul Szász a legjobb 16 közé is bejutott egy német legyőzősővel. Ezzel sem elégedett meg, hazai közönség előtt diadalmaskadott az olasz Rizzi  felett. Így került be a negyeddöntőbe. Ott a nála idegileg pihentebb kinai Xu Anqui állta az útját.

A férfiak GP versenyén a csapatban olimpiai kvótát szerzett Boczkó Gábor (a képen) és Imre Géza a nyolc között egymás ellen lépett a pástra. Boczkó a győzelmével bejutott a négy közé, ahol a 3. helyet szerezte meg. Imre a verseny 5. helyén végzett.

A vívók olimpiai kvalifikációs versenye a hétvégi szöuli kard GP versennnyel zárul.

Vívásban eddig 7 magyar sportoló szerzett olimpiai kvótát: a férfi párbajtőr-válogatott (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédl András és Somfay Péter szerzte meg a kvótát, az olimpián egy fő tartalékként vesz részt), Knapek Edina és Mohamed Aida tőrben, Szász Emese párbajtőrben. Jelenleg más magyar vívó is kvótát érő helyen áll - például a londoni bajnok Szilágyi Áron -, a pontverseny április elsején zárul. A kvótát nem szerzett európai nemzetek április 15. és 17. között Prágában küzdhetnek a még szabad 1 kvótáért fegyvernemenként.

(MOB, fotó: MTI/Illyés Tibor, Marjai János)