Varga Ádám is riói kvótás!

Varga Ádám is riói kvótás!

A nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján a kötöttfogású 98 kilogrammos Varga Ádám három győztes mérkőzés után megszerezte a magyar csapat negyedik olimpiai kvótáját. A kvalifikáció szempontjából sikeres és mozgalmas hátvégén már 116+1 kvótánál, vagy olimpiai szintes versenyzőnél tart a Rióra készülő magyar csapat.

A kötöttfogású 98 kilós Varga Ádám a cseh Valát 5-2-re, a görög Kucimpaszt 2-0-ra, az elődöntőben pedig a német Öhlert 1-0-ra múlta felül. Érdekesség, hogy ebben a súlycsoportban a 2009-es világbajnok Kiss Balázs számított az első számú versenyzőnek, de vele csak a következő, ulánbátori viadalon számolt volna a szakvezetés.

?Nem izgultam jobban, mint egy diák versenyen, próbáltam kizárni a tétet. Az ellenfeleimmel csak edzésen birkóztam, versenyen még nem, örülök, hogy ki tudtam használni a lehetőséget. Kicsit nyögvenyelősen indult a nap, mondjuk nekem mindig, de aztán belejöttem? ? értékelt az UTE birkózója.

A többi magyar közül Wilson Vanessa (69 kg), Németh Zsanett (75) és a szabadfogású Szmik Attila (97) egyből kikapott, Lám Bálint (kf, 130) egyet nyert, aztán nem bírt a világbajnok észt Nabival. Ligeti Dánielt (szf, 125) két győzelem után az elődöntőben állította meg az ukrán Zajszejev, aki az idei Eb-n is felülmúlta honfitársunkat.

A magyar birkózóknak eddig négy olimpiai kvótája van, Lőrincz Viktor (kf, 85) a tavalyi Las Vegas-i vb-n, Lőrincz Tamás (kf, 66), Veréb István (szf, 86) és Varga Ádám (kf, 98) pedig, Nagybecskereken szerzett riói indulási jogot. Jövő héten Ulánbátorban, rá két hétre Isztambulban rendeznek világkvalifikációs tornát, ahol további lehetőségek nyílnak az olimpiai kvóták megszerzésére.

(MOB-MBSZ, fotó: MBSZ)